Изкуствен интелект написа продължение на Хари Потър

Изкуствен интелект написа продължение на Хари Потър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изкуствен интелект написа продължение на "Хари Потър", но за щастие на писателката Дж. К. Роулинг, експериментът никак не е успешен, съобщи в. "Дейли мейл".

Когато излязла последната книга от поредицата през 2007 г., нейният фен Макс Дойч от Сан Франциско "обучил" компютър с изкуствен интелект да напише нови приключения на момчето-магьосник, като го тренирал с първите четири тома.

"Творбата" на компютъра обаче се оказала съвсем безсмислена. Тя нямала не само сносен сюжет и структура, но и звучала повече като безсмислици, казани от пияница, отколкото като свързан разказ. Граматиката на компютъра обаче е съвсем приемлива. Това все пак е стъпка напред в тези програми.

Пред опитите компютрите да бъдат научени да пишат и да общуват като хора, все още има много предизвикателства. Структурата на човешкия език често е с нюанси, които рязко могат да сменят смисъла на изречение.

По подобни програми работят много екипи. Google разработва софтуер, който анализира лингвистичната структура на езика с надеждата компютрите да се научат да се справят с двусмислието.

Изкуствен интелект вече е писал поеми, и дори сценария за късометражния научно-фантастичен филм Sunspring, който успява да прикове вниманието с изречения като "Той стои сред звездите и седи на пода", но диалогът му е на границата между любопитното и безсмислицата.

Асошиейтед прес обяви, че ще използва автоматизиран софтуер, за да отразява второстепенни бейзболни мачове, като използваната програма може да анализира данни от игрите, да извлича най-важното и да формулира добре построени дописки.

Компютри се използват и за финансови новини.

#Хари Потър #интелект #продължение #автор #Джоан Роулинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »