Последно: 208 загинали и 1491 са ранени при опита за преврат в Турция

Последно: 208 загинали и 1491 са ранени при опита за преврат в Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

При опита за преврат в Турция са загинали 208 души, а 1491 си ранени. Това съобщи денс премиерът на страната Бинали Йълдъръм.

„Най-малко 208 души са загинали, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани“, обяви той и добави, че тази цифра може да нарасне. 24 организатори са убити при опита за преврат в Турция, а 50 са ранени, каза още Бинали Йълдъръм.

7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават, заяви министър-председателят. „7543 заподозряни са задържани. Техният брой може да се промени. Сред тях има 100 полицаи, 6038 войници, 755 съдии и прокурори и 650 цивилни“, каза Йълдъръм, като допълни, че 316 от задържаните са в ареста.

“По отношение на участниците в опита за преврат са заведени 2745 наказателни дела“, уточни още той. Въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната, заяви Бинали Йълдъръм. “Не можем да игнорираме исканията на нашия народ. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията“, каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат. „Не можем да игнорираме това искане“, подчерта държавният глава и уточни, че правителството ще обсъди този въпрос с опозицията.

По-рано днес министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини обяви, че връщането на смъртното наказание ще означава край на преговорите на Турция за приемане в Евросъюза. Подобна позиция заявиха още в Берлин и Виена.

В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е по

#Йълдъръм #Турция #опит за преврат #загинали #ранени #арестувани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"