Лозан Панов за регистрацията на ДОСТ: Решенията се взимат от съдебния състав

Лозан Панов за регистрацията на ДОСТ: Решенията се взимат от съдебния състав
Лозан Панов / БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) е последна инстанция и отговорността за колегите е много голяма. Ще се опитаме да спазим законовия срок. Съдът трябва да се произнесе, а как ще се произнесе, ще реши съдебният състав. Това коментира пред журналисти председателят на ВКС Лозан Панов във връзка с публичното разпределено на делото срещу отказа за регистрация на ДОСТ чрез системата за случайно разпределение на дела в деловодството на Търговската колегия на ВКС, предаде БГНЕС.

„Като всяка съдебна институция ние имаме много предизвикателства. За нас е важно да спазим разпоредбите на закона. Специалният закон предвижда кратки срокове за разглеждане на делото. ВКС ще се вмести в тях, колкото и да са кратки те. Решението и самата процедура зависи от съдебния състав, който ще разглежда конкретното дело. Става дума за специален закон, в който има две инстанции – първата е СГС, втората е ВКС. Решението на ВКС е окончателно. Сроковете са кратки, а когато има кратки срокове отговорността е не малка”, обясни Панов и допълни, че за съда това е един важен казус.

„Не е лесна работата на съдията, имам всякакви видове тълкувания и констатации. Важното е да се реши правният казус. Духът на закона е най-важното нещо и съдебният състав вярвам, че ще изпълни задълженията си. За ВКС е важно да осигури обективен и справедлив процес. Важното е да стане ясно, че няма проблеми с разпределението на делата и решенията се взимат тук от съда, а не някъде другаде по други причини. Духът на закона трябва да бъде спазен”, категоричен бе председателят на ВКС.

Запитан дали очаква натиск върху себе си, Лозан Панов заяви: „Ако бъде осъществен върху мен - аз съм свикнал с това. Нека колегите съдии да си свършват спокойни работата, за да няма никакви притеснения, че по някакъв друг начин е взето решението за делото”. Панов подчерта, че това важи за всяко едно дело, не само за политическа формация, КТБ или някое друго дело. Той коментира, че Лютви Местан е политик, а той е магистрат и това, което трябва да направи е да осигури обективен и безпристрастен процес. „Публичното разпределение е част от този процес. Не бих могъл да коментирам решение, което е бъдещо и какви поледици би могло да има от него”, посочи още председателя на ВКС.

#Лозан Панов #ВКС #ДОСТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »