160-годишна църква рухна, след като дядо Николай отказа ремонта й

160-годишна църква рухна, след като дядо Николай отказа ремонта й
БГНЕС
A A+ A++ A

Докато в Пловдив митрополит Николай водеше литийно шествие с мощи на св. Георги, гърмяха салюти и се вееха знамена, в село Черноземен, община Калояново, рухна част от 160-годишната църква, носеща името на същия светец. Часове, след като 50 души присъстваха на опело в храма, отдавна чакащ ремонт, падна дървеният навес, предаде БГНЕС.

Църквата на малкото село в община Калояново е в лошо състояние, тя чака ремонт от две години, бяха осигурени 700 000 лева европейско финансиране, но пловдивският митрополит Николай не разреши. Нито пък предприе действия митрополията сама да поеме ремонта.

През април миналата година община Калояново е известила и комисията за бедствия и аварии, но отговор няма. Европейското финансиране бе по спечелен от общината проект. Има готов архитектурен проект.

Въпреки окаяния си външен вид и реалната опасност от цялостно срутване, построената през 1848 година църква е паметник на културата от историческо значение, оцеляла е след набези през 70-те години на 19-ти век, след пожар, възстановявана е упорито от хората. Иконите в нея са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията, той пък от своя страна ги дарява на църквата в Черноземен. Част от тях са крадени през годините, после открити и върнати на митрополията, която ги задържа. На този етап, ако не се намеси някой, църквата е обречена на срутване. Митрополията е глуха за проблема.

#църква #Св. Георги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"