Окончателен провал на преговорите – нови избори в Гърция

Окончателен провал на преговорите – нови избори в Гърция
В срещата при президента участваха лидерите на „Нова демокрация“, ПАСОК, лявата радикална коалиция „Сириза“, „Лява демокрация“ и националистическата формация „Независими гърци“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите за съставяне на коалиционен кабинет на националното единство в Гърция окончателно се провалиха.

„Президентът Каролос Папуляс ще назначи временно правителство и ще обяви датата на новите предсрочни парламентарни избори“, съобщи администрацията на държавния глава, цитирана от РИА „Новости“ и „Фокус“.

Лидерите на пет от седемте гръцки партии, които след парламентарните избори от 6 май получиха места в парламента, се събраха за нови разговори за съставяне на технократско правителство под егидата на президента във вторник.

В разговора участваха Андонис Самарас (Нова демокрация), Алексис Ципрас (СИРИЗА), Евангелос Венизелос (ПАСОК), Фотис Кувелис (Демократична левица) и Панос Каменос (Независими гърци - национал-популистка).

Партията на комунистите отказа да участва в разговорите, а неонацистката партия изобщо не беше поканена.

След съдбоносната среща Евангелос Венизелос заяви, че "уви" в страната трябва да бъдат организирани нови парламентарни избори, тъй като не е възможно да се сформира коалиционно правителство заради патовата ситуация в законодателния орган на страната.

Президентството също потвърди, че усилията за създаване на правителство са приключили без успех.

Каролос Папуляс трябва да свика в сряда в 10:00 ч. по Гринуич ръководителите на всички партии, за да бъде създаден кабинет, който да придвижва текущите дела с оглед бъдещите нови парламентарни избори.

Срещата при държавния глава във вторник беше последният шанс за сформиране на правителство "от личности", което да извади страната от политическата безизходица, която тревожи европейските партньори на Гърция и частните й кредитори от ЕС и МВФ.

До ситуацията на политическа криза се стигна, след като миналата седмица лидерите на първите три политически сили – "Нова демокрация", "Сириза" и ПАСОК – не успяха да съставят кабинет и върнаха получените мандати.

Гърция изпадна в тежка икономическа криза през 2010 г. заради своя огромен дълг, достигащ почти 150% от БВП.

Дълговата криза в страната заплаши стабилността на еврозоната. Останалите държави от еврозоната решиха да отпуснат многомилиардна помощ на Атина в замяна на сурови съкращения и подобрявана на финансовата дисциплина.

Въпреки това през последната седмица все повече европейски лидери, включително председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, както и финансисти не изключват излизането на Гърция от еврозоната.

#Гърция #парламентарни избори #6 май #Каролос Папуляс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »