Белград затяга контрола по границата с България с военно-полицейски екипи, опасява се от приток на мигранти

Белград затяга контрола по границата с България с военно-полицейски екипи, опасява се от приток на мигранти
БГНЕС
A A+ A++ A

Съвместните военно-полицейски екипи ще патрулират около граничните пунктове с България и Македония с цел предотвратяване на нелегалното преминаване на наша земя. Това каза сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович часове след като тази нощ правителството в Белград взе решение за изпращането на екипите по границите с България и Македония.

"В момента става въпрос за хора, които не са застрашени от военни действия - над 80% са от Афганистан и Пакистан, а в същото време Европа много ясно даде да се разбере, че тези хора няма да получат убежище. А те нямат намерение да търсят убежище в Сърбия. Нашата задача е да защитим държавните граници от нелегалното им преминаване", каза Стефанович тази сутрин пред държавната телевизия. "Възможно е за една нощ при нас да пристигнат десетки хиляди души", каза още вътрешният министър.

Той отказа да съобщи "числеността на екипите от съображения за сигурност". Според него обаче "те ще бъдат достатъчно за предотвратяване на всякакъв опит за нелегално преминаване на границата". “Защитата на границите от нелегалното й прекосяване е в съответствие с европейските задължения на Сърбия", подчерта министърът. Стефанович предупреди, че "икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната откъдето са дошли, съгласно международното право".

Сръбският министър съобщи, че “през изминалите две години в страната са арестувани над 1500 трафиканти на мигранти". На въпроса дали е имало реакция от страна на Брюксел вътрешният министър отговори, че "не вижда причина за това, след като подобни мерки са били взети от страни-членки на ЕС".

На извънредно заседание късно тази нощ сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалните мигранти. Новината бе разпространена след приключването на заседанието на кабинета, което бе ръководено от премиера Александър Вучич. "Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия". Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано тази нощ от пресслужбата на сръбското правителство.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5-ти юли в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколкостотин души. Най-много идват от България. Властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.



#Сърбия #Небойша Стефанович #България #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници