Пари за винетки няма да се връщат, отсече Павлова

Пари за винетки няма да се връщат, отсече Павлова
БГНЕС
A A+ A++ A

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

„Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред”, заяви Павлова.

На 15 юли Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" в началото на тази година.

Основните мотиви на Върховния административен съд са, че постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри. Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

В същото време от регионалното министерство на Лиляна Павлова съобщиха, че ще обжалват решението на Тричленния състав на ВАС в предвидения от закона срок. От там бяха категорични, че цените на винетките остават в сила, тъй като няма окончателно съдебно решение.

#Павлова #винетки #цени #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"