Турският премиер Йълдъръм: Който приюти Гюлен, е във война с Турция

Турският премиер Йълдъръм: Който приюти Гюлен, е във война с Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че "банда престъпници и терорити" стои зад опита за преврат тази нощ. В извънредно изявление от двореца Чанкая в Анкара той благодари на защитниците на републиката, благодари на службите за реакцията и поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите.

Йълдъръм обвини живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, че "стои зад всичко това" и го нарече терорист и лидер на престъпна банда. Той коментира, че вече не може да си представи приятелска или партньорска държава да го приюти.

"Страна, която застане зад Гюлен, няма да бъде приятел на Турция и ще бъде смятано, че е във война с Турция"

"Престъпната банда" ще получи заслуженото наказание, но събитията демонстрираха, че с решителност гражданите защитиха държавата си и че никой не бива да си мисли, че може да победи волята и силата на народа, заяви премиерът. Той поздрави силите за сигурност, като заяви, че те са се сражавали героично.

"Този опит не започна от висшето командване, а от паралелна структура на ниско равнище", каза премиерът. Той съобщи, че при опита за преврат са загинали 165 души, над 1 000 са ранени, а близо 2800 военни са задържани.

Турският народ има много важен опит с демокрацията и цял свят гледа как хората излязоха с риск за живота си срещу танковете, блокирали мостовете над Босфора. Тези хора никога няма да бъдат забравени от Турция, обясни още премиерът, който благодари и на държавите, подкрепили законно избраното правителство. Предстои заседание на парламента, който да реши какви мерки да бъдат предприети срещу участвалите в опита за преврат.

"Деянията на метежниците са ясно дефинирани като престъпление и напомням, че в Турция е отменено смъртното наказание. Надяваме се, когато днес приключим с всичко това, хората да излязат вечерта със знамена да празнуваме", каза Йълдъръм. Той увери, че няма проблем с командването на армията и скоро генералите ще се върнат към нормалната си работа, която и в момента вършат. По предворителни данни около 20 от метежниците са убити и вероятно около 30 са ранени, каза още премиерът.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е в дома си и няма за какво да се тревожите, отговори Йълдъръм на въпрос къде е държавният глава и в какво състояние.

Той бе попитан още дали получава адекватна разузнавателна информация и не става ли дума за груб пропуск на спецслужбите, допуснали да започне опита за преврат. Той отвърна, че ще бъдат анализирани всички аспекти на това дали разузнаването се е провалило, "но не му е сега времето". Изявлението му по повод смъртното наказание бе доста условно и в контекста на "но депутатите ще обсъдят правни промени това повече да не се повтаря".

Журналистка призова премиера да успокои хората и да ги призове да не нападат представителите на медиите. "Лично аз почти бях линчувана, а мои колеги бяха пребити", заяви тя. Йълдъръм отвърна по шаблон, че ролята на медиите е да информират страната какво става и не бива да им се пречи.

#премиер #Турция #Бинали Йълдъръм #Фетуллах Гюлен #война #смъртно наказание #метежници #престъпление #Реджеп Таийп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »