Ердоган предупреди, че е възможен втори опит за преврат и призова хората да останат на улицата

Ердоган предупреди, че е възможен втори опит за преврат и призова хората да останат на улицата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турското президентство призова в Туитър гражданите да останат на улиците и да ги държат под контрол, защото всеки момент може да последва Нов опит за преврат. 

Друга информация за момента не се съобщава. Ето и какво се случи по-рано малко преди началото на днешния ден.  Беше направен Неуспешният опит за сваляне на властта в Турция.

Той приключи за няколко часа и остави след себе жертви, стотици ранени и арестувани.
По последни данни оповестени от АФП началник-щаба на турската армия генерал Юмит Дундар е съобщил, че освен 104-мата метежници, които са били убити, са загинали и 41 полицаи и 47 цивилни, с което жертвите на неуспешния преврат стават 192.

Той добавя и че редица командири са били закарани „в неизвестна посока“. Съобщава се и за над 1154 ранени при хаосът и безредиците, които завладяха улиците на някои градове, съобщава АФП.
Директорът на турската полиция Челалетин Лекешиз цитиран от Хюриет обяви, че 16 войници, подкрепили опита за преврат са били убити в главния щаб на жандармерията на страната.

По думите му те са се опитвали да поемат контрола и командването на жандармерията във всичките 81 провинции на Турция.  Операцията продължава в централата на жандармерията в квартал Бештепе, където се намира и президентството.  Специалните сили в момента проверяват сградата на турското главно командване.

Същевременно премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че е назначил командващия Първа армия генерал Юмит Дюндар за и.д. началник на отбраната, на мястото на генерал Хулуси Акар, който според местни медии бил взет за заложник от метежниците, предаде Франс прес.

Президентът Ердоган заяви по-рано днес, че не му е известно нищо за съдбата на генерал Акар. Продължават и арестите и уволненията сред висшия ешалон на военните. Били са освободени петима генерали и 29 полковници след опита за преврат тази нощ, съобщи Ен Ти Ви.

Задържаните вече са над 1500, съобщават световните агенции.  Полетите на международното летище "Ататюрк" в Истанбул са възстановени. Първият осъществен полет вече е факт. Самолет на "Турските авиолинии" от Лондон се приземи в 5.45 ч. местно време.

#Турция #военен преврат #Реджеп Таийп Ердоган #Бинали Йълдъръм #ранени #арестувани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"