В САЩ разсекретиха "арабските" страници от доклад за атентата от 11 септември

В САЩ разсекретиха "арабските" страници от доклад за атентата от 11 септември
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специализираният комитет по разузнаването към Палатата на представителите в Конгреса на САЩ разсекрети нова част от доклада за атентатите от 11 септември 2001 година. Частта е изготвена от същия комитет към Конгреса през декември 2002 година.

Публикувани са 28 страници текст, в който, както имаше подозрения преди това, могат да се съдържат данни за връзки между представители на Саудитска Арабия и организаторите на атентата. 15 от 19-те екстремисти, извършили тези престъпления, са поданици на Саудитска Арабия.

Въпреки това прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест, коментирайки на брифинг публикацията на материалите, Той увери, че в тях не се съдържат никакви доказателства за съпричастността на Ел Риад към атентатите. Тази част от отчета само потвърждава това, че ние сме обсъждали във времето такава възможност“, заявява Ърнест през журналистите.

Някои от параграфите в текста остават замазани и не се разчитат.

Преди да се съгласят на разсекретяването сътрудници на Държавния департамент и американското разузнаване са извършили „минимална цензура“, посочват агенциите и припомнят, че перспективата за публикация на материалите предизвика не само оживени дебати във Вашингтон, но и усложни отношенията между САЩ и Саудитска Арабия.

По-рано представители на американските разузнавателни служби не веднъж са призовавали да не се обнародват тези документи. Дори и през май месец тази година директорът на ЦРУ Джон Бренан заяви, че администрацията не бива да разсекретява документи, които съдържат неточна информация, която може да навреди на Вашингтон.

Според Бренан в документите се съдържат предварителни изводи, които са направени през 2002 година и които в последствие са били уточнени и допълнени. По думите му в материалите има както верни, така и неверни данни. И директорът на ЦРУ излезе с тезата, че последващия анализ в доклада е показал, че няма никакви доказателства властите в Саудитска Арабия и чиновници на кралството да са оказвали финансова поддръжка на „Ал Кайда“ .

Въпреки уверенията Саудитска Арабия предприе мерки в случай, че по отношение на нея бъдат подадени искове в САЩ след публикацията на новите данни. По сведение на CNN, Ел Риад е предупредил, че ще смята да разпродаде активите си в САЩ, за да избегне евентуални запори върху тях.

#атентати #11 септември #ЦРУ #Джон Бренан #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"