Кабинетът прие директива за привеждането на страната в готовност за война

Кабинетът прие директива за привеждането на страната в готовност за война
Министерски съвет
A A+ A++ A

Министрите са приели Директива за привеждането на страната в готовност за работа във военно време. Това става ясно от справка в Правно-информационната система на МС, където е публикувано Решение на МС № 582 от 14 юли 2016 г, съобщава БГНЕС.

Съдържанието на документа за функциониране на държавата в състояние на война е “секретно”. Приемането на решението вероятно е станало по време на закритата част на последното правителствено заседание или е взето “на подпис” ден по-късно.

С правителственото решение на практика се актуализира готовността на държавата за работа във военно време, с цел привеждането й към новите реалности, тъй като успоредно с приемането на Директивата, министрите отменят Решение №166 на МС от 2002 г., с което също се е уреждало функционирането на държавата при война. Правителственото решение отпреди 14 години е с гриф “строго секретно”.

До три месеца министърът на отбраната трябва да внесе за приемане от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС Указания по прилагане на новоприетата Директива. За същия срок трябва да бъдат разработени и планове за привеждане в готовност за работа във военно време.

В срок от една година държавните органи, общините и организации с възложени военновременни задачи, трябва да разработят планове за привеждане на структурите си във военно време.

 

#Министерски съвет #правителство #решение #война #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »