Бедствено положение в карловските села Розино и Слатина заради порои

Бедствено положение в карловските села Розино и Слатина заради порои
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Частично бедствено положение е обявено в карловските селища Клисура, Розино и Слатина заради поройния дъжд, който се изля над региона. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че е овладяно положението в гр. Клисура. Главният път в с. Розино е отворен, но продължава да се чисти.

Със съдействието на кмета на с. Розино Ангел Шаламанов фадрома и багер разчистват наслагванията по улиците. На място е един екип на пожарната, още два екипа се включват в отводняването на къщи и улици в Розино и Слатина.
Продължава бедствената ситуация в карловското село Розино, където са наводнени над 50 къщи. Това съобщи по-късно за Радио „Фокус" - Пловдив кметът на селото Ангел Шаламанов.

Близо 1 000 души нямат достъп до домовете си, тъй като са заляти и разрушени пътищата. „Нито Пожарната, нито Бърза помощ могат да преминат по тях”, каза кметът. Има наноси и повдигнат асфалт, които трябва да се разчистват с техника.

Около 19.30 часа се е изляло огромно количество дъжд и е паднала градушка с големината на орех. Цели улици са разрушени и отнесени от водата, наводнени са над 50 къщи в центъра на селото и в ромската махала. Има запушени шахти и отнесени пътни ивици, съобщи кореспондентът ни Емилия Бояджиева оттам. Не е имало и електричество в продължение на няколко часа. По думите на Бояджиева, изплашени хора са се събрали на групи по улиците на селото.

Главният път София - Карлово - Бургас е проходим. Снощи за кратко там се е било образувало затлачване, което е било разчистено с техника. Наводнените приземни етажи на къщи в Розино са най-вече от центъра в посока Изток, към Карлово. В другата част на селото има залята само една къща, но по друга причина. „Там има изградена частично канализация, която е опела дъждовните води”, каза Ангел Шаламанов.

Няма бутнати постройки. Хората не са били евакуирани. Три екипа на пожарната са отводнявали до късно снощи. Работата продължава и днес. Все още много от пътищата в селото са непроходими. „Много дъжд се изля за кратко време, от 19.30 до към 21.00 часа, на два етапа”, разказа кметът.

По думите му водосборните области на деретата над селото са достатъчни, за да го залеят и да направят улиците реки и дерета. В момента се събира екип, който започва да обхожда селото, за да се видят размерите на щетите. В Клисура и Слатина ситуацията не е толкова тежка, смята кметът на Розино.

 

#Карлово #Розино #Слатина #порой #фадрома #кмет #циганска махала #постройки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »