Световни лидери за събитията в Турция: Демократичният ред трябва да се зачита

A A+ A++ A

Опитът за военен преврат в Турция прикова вниманието на международната общност и редица лидери отправиха призиви за овладяване на кризата и запазване на демократичния ред. Последствията от преврата ще бъдат обсъдени на 18 юли на планираната среща на външните министри на ЕС в Брюксел, съобщи БТА.

Европейският съюз възнамерява да запази Турция като свой ключов партньор във всички сфери, но ще зависи как Анкара ще излезе от кризата и как ще се справи с последствията, заяви президентът на ЕС Доналд Туск в Улан Батор, където участва в азиатско-европейската среща на високо равнище.

Това ще има решаващо значение за самата Турция, за целия регион и за отношенията между ЕС и Турция, каза той.

Туск подчерта също, че няма място за военни преврати в съвременна Турция, в която няма алтернатива на демокрацията и върховенството на закона. Напрежението и предизвикателствата не може да се решават със силата на оръжието, каза той.

Турската демокрация трябва да бъде зачитана и Берлин подкрепя избраното правителство в Анкара, заяви тази сутрин говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

"Демократичният ред в Турция трябва да бъде зачитан. Трябва да се направи всичко, за да бъде защитен животът на хората", написа Щефен Зайберт в Туитър. Той добави, че Меркел е в тесен контакт с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлера и икономически министър Зигмар Габриел и че Берлин подкрепя законно избраното турско правителство.

Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред.

"Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че в този момент там има военни сблъсъци", каза Медведев, цитиран от ТАСС. "Необходимо е да бъде възстановен конституционият ред на територията на страната, като бъдат спазвани всички права и свободи, предвиждани в законодателството на страната", добави той.

Медведев подчерта, че събитията в Турция показват, че в турското общество, в турската армия има много силни, дълбоки противоречия, които намериха израз в тези събития. "Какво ще стане по-нататък, времето ще покаже", каза той.

#военен преврат #Турция #Европейски съюз #Доналд Туск #Ангела Меркел #Дмитрий Медведев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"