Терористите се разселват по цял свят - ще има нови атаки, предупредиха американските служби

Терористите се разселват по цял свят - ще има нови атаки, предупредиха американските служби
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Федералното бюро за разследване на САЩ предупреди, че терористите се разселват вече по цял свят и ще бъдат осъществени нови атаки по цивилни цели. Ще имат ръст на екстремистките нападения, твърдят експерти по сигурността. Само през миналия месец ФБР е арестувало четирима души за организиране на атаки, свързани с терористичната групировка „Ислямска държава”.

Американските служби се готвят за нови кървави нападения, провокирани от радикални ислямисти. Правителствени експерти по национална сигурност предупредиха, че е възможен ръст на екстремистко насилие с разпространяването на "терористична диаспора", след като "Ислямска държава" бъде победена в Ирак и Сирия. Джихадистите ще търсят отмъщение заради убитите си бойци в Близкия изток.

"Всички знаем, че ще се появи терористична диаспора, след като нашите военни сили пречупят халифата. Хиляди терористи ще се разселят по целия свят - нашата работа е да ги прихванем и да ги спрем, преди да стигнат до САЩ и да наранят невинни хора", каза Джеймс Коми - директор на ФБР.

Коми допълни, че през юни в САЩ са арестувани четирима души във връзка с разследвания на планирани атентати от „Ислямска държава. На изслушването в комисията по вътрешната сигурност в Камарата на представителите директорът на Националната контраразузнавателна служба Николас Расмусен предупреди, че способността на ИД да осъществява терористични удари в Ирак и Сирия не е намаляла, въпреки че групировката губи територии.

"Важно е да се разбере, че няма директна връзка между статута на ИД на бойното поле в Сирия и Ирак и капацитета й да оперира като глобална терористична организация с възможности в цял свят", посочва Николас Расмусен - директор на Националното контраразузнаване на САЩ. 

#ФБР #САЩ #терористи #атаки #джихадисти #ислямска държава #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"