ЕС, САЩ и НАТО подкрепиха Ердоган

ЕС, САЩ и НАТО подкрепиха Ердоган
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските лидери изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната, след като беше направен опит за държавен преврат.

„Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона. Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред.

родължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави-членки на ЕС“, “, се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите-членки.

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност Федерика Могерини за „сдържаност“ в Турция след опита за преврат срещу президент Реджеп Тайип Ердоган. „В постоянен контакт с делегацията на ЕС в Анкара и Брюксел от Монголия. Призив за сдържаност и уважение на демократичните институции в Турция“, е коментарът на Могерини в Twitter.

"Напрежението, предизвикателствата не могат да бъдат решени с оръжие. Военните преврати нямат място в съвременна Турция. Няма алтернатива на демокрацията и на закона", написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter.

Президентът на САЩ Барак Обама също подкрепи "демократично избраното правителство на Турция" и призова за сдържаност, за да избегне всякакво насилие.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подкрепи „демократичните институции“ на ключовия съюзник Турция. „Призовавам за спокойствие и сдържаност и пълно зачитане на турските демократични институции и конституцията. Турция е ценен съюзник на НАТО“, се казва в изявлението на Столтенберг.

„Демократичният ред в Турция трябва да бъде уважаван и трябва да бъде направено всичко, за да се защитят хората в Турция“, заяви и говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

#лидери #Подкрепа #Турция #правителство #ЕС #НАТО #Йенс Столтенберг #Барак Обама #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"