САЩ се надяват след преврата в Турция да има стабилност и приемственост  

САЩ се надяват след преврата в Турция да има стабилност и приемственост   
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Надявам се да има стабилност и приемственост в Турция. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери във връзка с новината за преврат в Турция, предаде Sky News.

Посолството на САЩ в Турция призова американските граждани в страната да не излизат заради опита за преврат, съобщи РИА Новости, позовавайки се на служител на дипломатическата мисия. По-рано турската армия съобщи, че е поела контрола на управлението на страната.

Турското правителство е задържано, съобщиха от генералния щаб на армията, предаде РИА Новости. Военните са завладели сградата на правителството и държавната телевизия TRT. Военните не уточняват кой ръководи преврата. В заявление те отбелязват, че имат намерение са спазват принципа за върховенство на закона, както и да спазват всички сключени от Турция международни споразумения, съобщи Интерфакс.

Шефът на генералният щаб на Турция Хулуси Акар е взет за заложник в сградата на ведомството в Анкара, съобщи France Press. Млади войници са въстанали срещу ръководството на армията, съобщи журналист на Al Jasееra.

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви по-рано, че в момента се случва военен преврат и че са предприети военни действия, без да се следва командната верига, предаде турската телевизия NTV. По думите му действията касаят само част от войската.

Силите за сигурност правят необходимото, за да овладеят ситуацията, каза още турският премиер. Същевременно стана ясно, че граждани се отправиха към банкоматите в опит да теглят пари. Цената на турската лира падна с 3,5% след новината за военния преврат.

 

 

 

#САЩ #Джон Кери #Бинали Йълдъръм #правителтво #армия #преврат #Турция #сигурност #стабилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"