Кемалистите не издържаха на султанските напъни на Ердоган, вместо да устрои втори Тексим, президенът бяга в паника

Кемалистите не издържаха на  султанските напъни на Ердоган, вместо да устрои втори Тексим,  президенът бяга в паника
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Турският премиер Бинали Йълдаръм съобщи за опит за държавен преврат, извършен от група военни.

„Група военни, използвайки пълномощията си и оръжие, се опитаха да извършат противоправни действия", е заявил турският премиер Бинали Йълдаръм за телевизия NTV, който въпреки това заявява, че не би било съвсем правилно да се определя ситуацията като „преврат“. Той уверява, че правителството на Турция работи.

Йълдаръм успокоява гражданите на Турция, че правовият ред и турската демокрация ще бъдат запазени, а виновните лица ще бъдат наказани.

Генералният щаб на Турция заяви, че ръководството на страната е овладяно. Паралелно с това се заявява, че Турция ще продължи текущите международни отношения с други страни.

Турски медии съобщиха, че президентът на страната Ердоган е в безопасност.
Спряно е движението по двата моста над Босфора, съобщава телевизия NTV. Сили за сигурност са струпани и в двете части на Истанбул - европейската и азиатската.

Причините за мерките за сигурност и промените в движението не се съобщаваха първоначално, но турските медии съобщиха, че че над Анкара кръжат военни самолети.
Военен хеликоптер е обстрелвал неизвестна засега цел в района на националната разузнавателна служба в Анкара, съобщи агенция DHA.

По улиците на Анкара могат да се видят танкове. В социалните мрежи жители призовават за излизане по улиците и подкрепа на военните.

Международното летище „Ататюрк“ в Истанбул е затворено, като преди това танкове и военни автомобили заеха позиции. Всички полети от и за летището се отменини.

Държавната телевизия прекрати излъчването.

Към сградата на Генералния щаб в Анкара са се отправили линейки. Медии съобщават за заложническа криза в сградата на щаба. Според непотвърдена официално информация за заложник е взет ръководителя на Генералния щаб.

Турската лира моментално отбеляза спад от 3.5% на борсите след съобщението за опит за преврат в страната.

Премиерът на Гърция е информиран за случващото се в съседна Турция, потвърди източник от правителствените среди, като са информирани разузнавателните служби в страната.

Пентагонът от своя страна съобщи също, че следи случващото се в страната, но не разполага с достатъчно информация и следи информациите.

В същото време има съобщение, че президентът Реджеп Ердоган е в безопасност, той е със семейството си на почиВка в Мармарис. Очаква се всеки момент да направи изявление, но негов представител призова света да не остава страната.

Началникът на Генщаба ген. Хулуси Акар и други генерали са взети за заложници. Преди минути бе съобщено, че армията е поела контрола върху властта. Турски военни танкове са се разгърнали извън летище "Ататюрк" в Истанбул и са вече пред Генщаба на армията. Държавната телевизия е изключена. Турски военни танкове са се разгърнали извън летище "Ататюрк в Истанбул".

Танковете са вече пред Генщаба на армията. Държавната телевизия е изключена. По-късно Генщабът на Турция излезе с декларация, в която обяви, че ще върне демокрацията и върховенството на закона Подчертава се, че армията е завзела властта и я контролира, защото главната цел е да се установи върховенството на закона, да се ликвидират причините за сринатата обществена сигурност.

Всички международни споразумения и ангажименти с всички страни по света остават валидни, надяваме се да продължим нашите добри взаимоотношения, се посочва още в декларацията на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция. Все още няма изявление на президента Реджеп Ердоган, достъпът до интернет е силно затруднен, държавната телевизия е спряна.

#Турция #военен преврат #Бинали Йълдъръм #танкове #протести #армия #Кемал Ататюрк #телевизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"