„Синята коалиция“ се разпада, Мартин Димитров с оставка

„Синята коалиция“ се разпада, Мартин Димитров с оставка
Лидерът на СДС Мартин Димитров (вдясно) вярва в съюза с ДСБ на Иван Костов (вляво) и затова подаде оставка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС се отказа от „Синята коалиция“, в която участва заедно с ДСБ, и лидерът Мартин Димитров подаде оставка като председател.

Националният съвет на СДС отхвърли проекта за споразумение за „Синя коалиция“ с ДСБ за парламентарните избори догодина, предаде БГНЕС.

Гласуването приключи с 49 гласа „против“ срещу 40 гласа „за“ ново споразумение с партията на Иван Костов. Имало е и няколко въздържали се делегати.

Най-върли противници на обединението бяха от СДС-София.

Председателят на СДС Мартин Димитров пък подаде оставка. Той обяви, че ще постъпи така при подобно развитие на ситуацията още в събота.

„Ако във вторник в Пловдив Националният съвет на СДС вземе решение за самостоятелно явяване на изборите, а не със „Синята коалиция“, подавам оставка категорично“, обяви Мартин Димитров на 12 май.

Той декларира подкрепата си за проекта „Синя коалиция“ и се обяви за разширяването му.

На заседанието на Националния съвет във вторник продължава обсъждането как СДС ще се явява на парламентарните избори през 2013 г.

От ДСБ заявиха желанието си да са заедно със СДС, но обясниха, че ще уважат всяко решение на коалиционния си партньор. Тъмносините добавиха, че имат готовност и за самостоятелно явяване на изборите.

Мартин Димитров сега очаквал членовете на Националния съвет на сините, които са били против съюз с Иван Костов, да излязат и да кажат какво ще се прави оттук-нататък.

Той е попитал кой ще носи отговорност, ако СДС получи 1% на следващите парламентарни избори и съответно не влезе в парламента. Ако се окаже обаче, че опозицията на съюза с ДСБ излезе права, той обеща да й ръкопляска.

#Синята коалиция #СДС #ДСБ #Мартин Димитров #Иван Костов #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"