Бойко Борисов: Премиерската заплата трябва да е поне 10 000 лева

Бойко Борисов: Премиерската заплата трябва да е поне 10 000 лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поне 10 000 лева би трябвало е заплатата на българския премиер. Това изчисли в интервю за bTV министър-председателят Бойко Борисов. Той съобщи, че заплата му е 4000 лв., макар да трябва да е поне 10 000 лв. заради отговорността, която носи и заради това, че всичко рано или късно „опира до него".

Министър-председателят се разписва месечно срещу 4000 лева, а би трябвало срещу поне 10 000 лева, смята той. "За мен управленията и постовете, които съм заемал, са били кауза. Няма премиер, няма служби в света да нямам техните награди или да не ме цитират при операции. Всяко нещо в тази държава опира в един момент до мен, за което 4000 лева е заплатата. Поне 10 000 лева, поне. Това е уважение към труда. Но, естествено, че ние нито можем да предложим такова нещо, нито ще го предложа. Но за следващия премиер, ако искат, за тази отговорност, която се носи, и като се има предвид, че в много от държавните дружества, да не говорим в администрацията, особено тази, която работи с европейски проекти, вземат повече от мен. Не е справедливо, не е честно", смята премиерът. 

Преди дни независимият депутат Георги Кадиев попита вярва ли някой, че премиерът на най-корумпираната държава в Европа има една къща в Банкя, 150 хиляди лева на влог и едно куче. Борисов реагира остро на констатацията на Кадиев, както и на твърдението на народния представител, че само пурите, които пуши премиерът, струват по 300 лв. бройката. Борисов обаче отчете, че няма дори личен автомобил.

"От 15-16 години изпълнявам такива длъжности, че ме вози или карам служебен автомобил. Какво да декларирам? Кучетата ми са три. И ако някъде мисли, че имам кола, къща, имот, сметка, му я подарявам. Това са клевети, но за съжаление след последната присъда срещу Волен Сидеров, съдът каза, че можеш да говориш всякакви глупости, да обиждаш, да правиш каквито си искаш безобразия, да внушаваш и максималното наказание е 3000 лева, а в същото време аз трябва 35 000 лева да платя за това, че съм осъдил, че са ме клеветили", каза Борисов. Той допълни, че ще плати средствата от заплатата си и изчисли, че те съставляват две трети от годишното му възнаграждение.

Освен това премиерът посочи, че трябва да тръгва за работа доста по-рано от повечето хора. Причината е, че не иска да прави тапи заради колите на НСО, които го карат от дома му в Банкя до Министерския съвет. "В 7.30 часа гледам да съм се изтеглил и да съм в Министерския съвет, за да не нарушаваме трафика. Вчера с колегите се събрахме, помолих директора на НСО да говори с всички, които ползват трасе, да направят така, че ако не е нещо важно, не е чуждестранен гост, 7.30-8.30 часа това време да се избягва, както и интервалът вечер от 17.30 до 19.00 часа. Отделно извън тези трима - председател на НС, президент и премиер, всички, които ползват НСО, в този часови график да знаят, че им е забранено да го ползват", каза той.

Борисов не уточни обаче кои са останалите хора от държания апарат, които също ще трябва да стават по-рано за работа заради премиерската забрана и задръстванията в столицата.

#НСО #заплата #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"