ГЕРБ: Системата ще рухне, ако не се увеличи пенсионната възраст

ГЕРБ: Системата ще рухне, ако не се увеличи пенсионната възраст
Ако от 2012 възрастта за пенсиониране не се увеличи, пенсионната система ще рухне, според Светлана Ангелова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако от 2012 възрастта за пенсиониране не се увеличи, пенсионната система ще рухне, заяви заместник-председателят на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

„Нека да мислим трезво, защото увеличаването на пенсионната възраст от следващата година с 1 година е необходима и наложителна мярка. Ако не изтеглим от 2012 година възрастта за пенсиониране, пенсионната система ще рухне“, каза Ангелова.

Тя обясни, че няма откъде да се вземат пари за пенсии, при положение че пенсионерите са 2,5 млн. души, техният брой нараства, а броят на осигуряващите се намалява.

„Ако трябва да увеличаваме пенсиите с 10% например, ще са ни необходими около 1 млрд. лева и няма откъде да се вземат“, посочи Ангелова.

„Не можем да режем отведнъж социални придобивки, но от следващата година за всички полицаи и служещи в Министерството на отбраната осигурителният стаж ще бъде увеличен с 2 години“, отбеляза още тя и даде пример с други европейски държави, като Франция, които са преразгледали вече взети решения на местните си парламенти и изтеглят срока за увеличаване на възрастта за пенсиониране по-напред във времето.

„Не сме само ние“, каза Ангелова.

#Ангелова #Народното събрание #Светлана Ангелова #2012 #възрастта за пенсиониране #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »