Държавата започва изкупуване на частни гори

Държавата започва изкупуване на частни гори
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата ще започне изкупуването на частни гори с цел намаляването на голите сечи, както и правилното им стопанисване. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при посещението си в Смолян.

„В понеделник за първи път всички държавни горски предприятия в страната ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер - до 5 хектара горски територии, собственост на български физически лица, които не са били предмет на замяна. Целта е комасация на горските територии и тяхното охраняване. Именно в този тип територии се провежда най-често голи сечи и се нарушават правилата за управление на горските територии", коментира Танева.

Според нея, именно тези собственици нямат възможността да охраняват земите си, нито да ги експлоатират съгласно лесовъдската наука.

„Целта ни е да увеличим държавната горска територия, като ги охраняваме и стопанисваме така, както трябва. Бюджетът, който сме заделили общо за всички предприятия за тази цел, е близо 700 000 лв. Има правила за тази процедура, които ги има вече на сайта на министерството. Всеки собственик ще може да предложи цена, след което ще има предварително класиране, при което с предимство ще се ползват по-малките имоти - до 2 хектара. Преференции ще има и за имотите, които са в съседство с държавна гора и разбира се, след това ще има значение и цената", добави министърът на земеделието и храните.

В зависимост от интереса, министерството ще прецени и какъв обем средства за тази дейност да задели и за следващата година.

#частни гори #държава #изкупуване #наука

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"