Ирански експерт: Техеран има затруднения в ядрените проекти, иранците не знаят кой управлява в България

Ирански експерт: Техеран има затруднения в ядрените проекти, иранците не знаят кой управлява в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Появиха се многобройни кратки информации и много снимки, но подробности за същината на разговорите досега няма. Медиите цитират само някакви съвсем общи изявления: че България е много важна за нас, че имаме много добри връзки с България, че България може да се превърне в мост на Иран към Европа.

Няма подробна информация за подписаните договори - съобщава се само, че те са в областта на селското стопанство и на енергетиката, където в бъдеще се очаква добро сътрудничество. Това казва д-р Джамшид Фаруги, ръководител на иранската редакция на Дойче Веле по повод посещението на Бойко Борисов на Иран.

По повод реакторите за АЕЦ "Белене" Фаруги казва следното: Досега (12.07.) за нещо подобно писа единствено един интернет-портал - „Клубът на младите журналисти”. Това е организация, която се намира под влиянието на консервативните сили и най-вече на Революционната гвардия в Иран.

Тъкмо на този сайт беше публикувана кратка и изцяло невярна информация: че България имала интерес да закупи от Иран ядрени реактори. Ние внимателно проучихме въпроса и се натъкнахме на публикации в европейски медии, според които историята е точно обратната: иранците искат да купят реакторите, които стоят неупотребявани в България, а не обратното.

Такава беше и нашата новина. На въпрос каква е перспективата пред една такава евентуална сделка д-р Джамшид Фаруги отговаря по следния начин: Такава сделка, разбира се, е възможна, но в момента Иран изпитва затруднения, що се отнася до ядрените проекти на страната.

С други думи: никак не е лесно да се купят ядрени реактори или оборудване от България, без да е налице съгласието на МААЕ.

Според него иранците не знаят много за България.

"Ако ги попиташ кой в момента е на власт в България, едва ли някой ще може да отговори. Да, хората сигурно знаят къде се намира България, запалянковците навярно имат малко информация за българския футбол, но това е всичко. По време на съветския блок за България имаше доста повече информация", казва още д-р Джамшид Фаруги. 

#България #Иран #Европа #ядрени реактори #информация #МААЕ #Бойко Борисов #посещение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »