Петролът поскъпва предпазливо

Петролът поскъпва предпазливо
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на “черното злато“ нарастват предпазливо през днешната търговия, но остават да се търгува недалеч от двумесечните дъна, достигнати в началото на седмицата с оглед на подновени опасения, че проблемът с глобалното свръхпредлагане на важната енергийна суровина няма да бъдат решен толкова бързо, колкото се очакваше.

Повод за тези опасения дадоха последни доклади за петролните пазари на ОПЕК и на Международната енергийна агенция, както и данни на Енергийната информационна администрация (EIA), показващи по-слаб от очакваното спад на американските седмични петролни запаси.

Според EIA запасите на суров петрол в САЩ са се понижили за седмицата до 8-и юли с 2,546 млн. барела, но при прогнози за техен спад с около 3 млн. барела. В същото време обаче беше отчетен изненадващ ръст на запасите на бензин с 1,2 млн. барела и на запасите на дестилатни петролни продукти с цели 4,1 млн. барела.

Тези данни показват, че през традиционния силен летен сезон за пътуване има необичайно слабо търсене за автомобилни горива. Всички това доведе до солиден спад на петролните цени през вчерашната търговия, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с 4,4% към 44,63 долара, а фючърсите на петрол сорт брент - с 4,6% към 46,09 долара за барел - недалеч от техните двумесечни дъна от понеделник, съответно около 44,53 и 45,90 нивата.

Днешната търговия започва с опит за отскок, като фючърсите на петрола сорт брент и на американския лек суров петрол поскъпват с около 0,8% съответно към 46,60 и към 45,11 долара за барел. Инвеститори и анализатори обаче предполагат, че слабото представяне на световната икономика и все още неотшумяващият проблем със свръхпредлагането могат да предизвикат малко по-сериозна низходяща ценова корекция на рязкото поскъпване на петрола, което беше в сила през последните три месеца.

Някои от тях предполагат, че поскъпването на петрола към и над 50 долара за барел беше прекалено бързо и те очаква поне стабилизация на цените около 45-50 областта, но не изключват възможността за по-дълбока низходяща корекция към и дори под нивото от 40 долара.

#цени #черно злато #петрол #фючърси #барел #сорт #Брент #суров петрол #запаси #САЩ #долар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »