Работодателите плащат за труд най-малко в България

Работодателите плащат за труд най-малко в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разходите на частните фирми за един час труд са най-ниски в България. Това показват данните от проучване на Германския институт за макроикономика и конюнктурни изследвания към фондация "Ханс Бьоклер" за заплащането в частния сектор през последната година, което беше представено в Дюселдорф.

В обратната посока, най-скъпо излиза на фирмите да плащат в Дания. Разходите за труд, които правят работодателите там, са над 10 пъти по-високи отколкото в България.

В частния сектор на Дание работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума влиза брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника. На следващите места в класацията се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург.

Германия заема осмо място. Там се плащат средно по 33 евро на час. Приблизително същата е цената на труда и в частния сектор на Австрия.

Средната стойност за целия Европейския съюз е 29,50 евро на час работа. Частните фирми в Словения, която се присъедини към общността през 2004 г., вече плащат повече за час труд, отколкото компаниите в стари членки като Гърция и Португалия. Сега в Словения цената на един част труд струва на частните компании средно 15,80 евро.

Без изненада за нас, България и Румъния отново са на опашката в класацията. Пак без изненада идва и факта, че Румъния е на предпоследно място, защото там се плащат средно 5 евро за един час труд. А у нас се плащат по 4 евро и 10 цента на час.

Това е лоша новина за хората, живеещи и работещи в страната ни, но в същото време е добра за чуждестранните фирми, които продължават да откриват свои офиси в България.

#разходи #Труд #България #макроикономика #Дания #евро #час

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"