Европейско изследване: България на дъното на здравеопазването

Европейско изследване: България на дъното на здравеопазването
Според изследването в България не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България заема предпоследното място по здравеопазване в Европа според Европейския здравен потребителски индекс (ЕЗПИ) за 2012 г., представен във вторник в Европейския парламент в Брюксел.

На първо място се намира Холандия с 885 точки от 1000 възможни, следвана от Дания (837 точки), Исландия (810 точки), Люксембург (802 точки) и Белгия (797 точки), предаде БГНЕС.

България набира 461 точки, което е наполовина от резултата на Холандия. ЕЗПИ се публикува от 2005 г. от шведската консултантска организация „Център за потребителско здраве“ (ЦПЗ, Health Consumer Powerhouse).

Д-р Арне Бьорнберг, главен оперативен директор на ЦПЗ и ръководител на екипа на ЕЗПИ очертава кои са основните предизвикателства в областта на здравеопазването в България.

„Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни – членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния (497 точки) или Събрия (457). Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле“, подчертава Бьорнберг.

„Изглежда, не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването“, отчита експертът.

ЕЗПИ отразява постоянното подобряване на здравеопазването в Европа и постигнатите по-добри резултати и общи условия. Предупредителните сигнали във връзка с влиянието на икономическия срив изглеждат леко преувеличени.

В продължение на десетилетия в здравеопазването се говори за орязване на бюджети и влошаване на качеството, докато на практика е по-точно да се каже, че развитието е било в обратната посока.

Индексът обаче определя три обособени области, които в хода на кризата са доста притеснителни:

- тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави;

- увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения;

- липса на подобрение и дори влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

Като се остави настрани икономическият аспект на нещата, Европа си остава територия, в която властват болничните инфекции.

Всяка втора от 34-те държави, включени в изследването на ЕЗПИ, бие тревога за рисковете от инфекция.

Инициативата на ЕС за забрана на продажбата на антибиотици без рецепта ще намали горното число, твърди Йохан Хиертквист, основател и президент на ЦПЗ.

Това ще допринесе повече за безопасността на пациентите от всичко друго, с което ЕС се е ангажирал, смята той.

ЕЗПИ се превърна в стандарт за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя, включващи пет области от основно значение за здравния потребител: права на пациентите и предоставяне на информация; време за чакане на лечението; резултати; профилактика/обхват и разпространение на предоставяните услуги и лекарства.

Индексът се изготвя въз основа на комбиниране на обществено достъпни статистически данни, интервюта с пациенти и независими проучвания, извършени от основателя, а именно от шведския консултативен съвет „Център за потребителско здраве“ (ЦПЗ).

#България #Европа #здравеопазване #ЕЗПИ #Европейския парламент #Брюксел #Холандия #Дания #Исландия #Люксембург #Белгия #Сърбия #Румъния #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай