"Комерсант": ЕС може да блокира АЕЦ „Белене“ преди рестарта й

"Комерсант": ЕС може да блокира АЕЦ „Белене“ преди рестарта й
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Дискусията за размразяване на проекта за АЕЦ „Белене“ може да се окаже излишна, защото руският партньор в строителството „Росатом“ е заплашен да бъде включен в списъка на компаниите под международни санкции. Вестник „Комерсант“ съобщи днес, че „Росатом" е признал за доставка на оборудване за ТЕЦ в Крим, което го изправя пред риска да получи забрана за търговска дейност в страните от ЕС, каквато е България.

Досега държавната атомна корпорация успяваше да избегне западните санкции, наложени заради незаконното според ЕС и НАТО присъединяване към Русия на Кримския полуостров.

"Росатом" е сред световните лидери в атомната промишленост за мирни цели. Корпорацията обединява над 360 предприятия и строи атомни електроцентрали по целия свят. Включването й в списъка на лицата и фирмите подлежащи на санкции може да се отрази много зле на работата й зад граница.

Досега в Крим работеха неприкрито преди всичко руски компании, които и без това са включени в черните списъци. Така например, "Технопромекспорт" и други структури на "Ростех" попаднаха под санкции в САЩ през декември 2015 года. "Росатом", който работи много активно на пазарите на САЩ и Европа внимаваше да не дава поводи за включването му в санкционните списъци.

„Атомстройекспорт“, който е подразделение на „Росатом“, спечели преди месец международно арбитражно дело срещу НЕК заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене“ и ще получи 550 млн. евро от България за построения, но недоставен реактор.

Премиерът Бойко Борисов бе тази седмица в Техеран, за да предложи на Иран да закупи реактора, но без съгласие на руската страна това не може да стане. Не бе съобщено дали Иран има сериозен интерес към сделката, но след посещението в Техеран се заговори за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене“.

#АЕЦ #Белене #ТЕЦ #Крим #Росатом #ЕС #санкции #Русия #корпорация #Бойко Борисов #Иран #Ростех #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"