В Тутракан работодател накарал служителите си да теглят кредити, сега се очаква те да ги плащат

В Тутракан работодател накарал служителите си да теглят кредити, сега се очаква те да ги плащат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да теглиш кредити за хиляди левове по молба на работодателя си, но на твое име – такава безумна схема се е разиграла в Тутракан. Става въпрос за служители на Валери Цонков, който преди десетина година имал дърводелски цех и още няколко фирми.

Пред Нова телевизия негови служители разказаха, че са отишли и са теглили кредити с идеята, че шефът им ще ги възстанови. Всеки теглил се явява поръчител на друг теглил. На въпрос дали някой е направил опит да каже „не”, служител на Цонков заяви, че въпросът бил или теглиш, или оставаш без работа. Обещаха, че кредитите ще ги плаща фирмата, каза една от жените, показани в журналистическото разследване.

В крайна сметка фирмата, в която са работели служителите, фалира. А преди дни всички, теглили кредити, получават предупредителни писма за просрочение. Става въпрос за суми от сорта на 6800 лева например. Длъжници са 21 служители, а един от тях разказа, че вече десетилие ги влачат по съдилища.

Не мога – да ме осъдят да лежа, но няма как да платя, категорична е една от жените, която няма нищо на свое име, за да не го конфискуват. Един от поръчителите доказва пред съда, че неговият подпис на документите е фалшифициран. А шефът на клона на банката, от която са теглени кредитите, е Галя Стойкова – сега тя е прокурор в Тутракан.

Риск е при всеки кредит, че можеш да потънеш, обясни тя. И отрече да ѝ е направило впечатление, че двадесетина души с ниско образование вкупом теглят заеми от банката. Валери Цонков пък накратко заяви, че няма да каже това, което иска Нова телевизия да каже. Няма откъде да взема тези пари, каза той. Няма какво повече да добавя, на събирачите на дългове ще кажа, че няма да вземат парите, категоричен беше Цонков.

Едно време аз ви направих добро, а сега ми запорират апартаментите и децата ми ще плащат, възмутена заяви една от бившите служителки на Цонков пред него. Не е редно, с половин уста отговори той. 

#работодател #кредити #служители #просрочие #Тутракан #длъжници #фирма #фалит #риск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"