Гърция ще се размине с вещания рекорден туристически сезон

Гърция ще се размине с вещания рекорден туристически сезон
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Плановете на Гърция да отбележи рекорден ръст на туризма през тази година, изглежда се провалят, ако вярваме на статистическите данни от началото на годината досега.

Според проучване на Централната банка на Гърция и ЕЛСТАТ, туритсопотъкт е спаднал с над 6 на сто през първото тримесечие на 2016 в сравнение със същия период на 2015 г. Европейските туристи, които са 83% от туристите, са намалели с 5%, като намалението е цели над 9% от гражданите на ЕС. Повечето пристигания са направени чрез автомобилен и въздушен транспорт, а основните сухопътни шлюзове са през Македония и Промахон-Кулата.

Международното летище в Атина има дял от 38.4%, следвано от летище в Солун със 7%, които са основните входни точки по въздух до Гърция. Най-големият удар обаче търпи сухопътният туризъм. За първите 6 месеца на 2016 г., според Гръцката туристическа конфедерация бележи спад от 7% в сравнение с предходната година. Намалението е основно от България и Албания и според гърците се дължало на кризата с бежанците.

Председателят на асоциацията на гръцките хотелиери, Янис Рестос, заяви, че тези проблеми могат да бъдат решени с „политическа воля“. Гърците, обаче пропускат основни причини. Специално за влизанията от към България, като като тук са включени и румънските туристи, проблемите са доста по-различни. Основните причини за намаляването на потока са: Безкрайните гранични блокади от гръцка страна в началото на годината, прeчинени от фермерите, които съвпадат с началото на отчетения период от гръцките статистики.

През това лято има невиждани досега тапи на граничните пунктове, което допълнително разколебава хората. Въвеждането на пътни такси само преди дни от гръцка страна също оскъпява пътуването. Не на последно място, повишаването на данъците и ДДС ставките допълнително предизвиква отлив.и като цяло, за първи път от 4 години насам, 

#Гърция #туристи #туристически сезон #статистика #Елстат #фермери #блокади #Промахон - Кулата #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »