Борисов: За "Белене" сме по средата на много решения

Борисов: За "Белене" сме по средата на много решения
Министерски съвет
A A+ A++ A

Правителството все още търси решения, свързани с оползотворяването на оборудването, поръчано на Русия за АЕЦ "Белене" и когато е готово, ще ги предложи на парламента. Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството днес по повод предложението на БСП проектът за строителството на централата да се размрази, се вижда от стенограмата на заседанието.

"Ние подготвяме и в момента сме, както се казва, по средата на много решения. И тук може да успокоим БСП, че аз съм поел ангажимент и когато имаме – нашите експерти, министерствата, решение след проведени разговори с руската страна – от страна на техните компании, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, възможни решения", каза Борисов ден след като в Иран сондира почвата за евентуална продажба на оборудването, за което България е осъдена да плати на руската "Атомстройекспорт" 620 млн. евро.

"Факт е безспорен, че когато БСП е управлявала, не е направила абсолютно нищо – и в двата си периода със съответните министри по тази тема. И сега, когато чуват, че се водят преговори с руските компании, съответно с други такива в света, да намерим вариант да си върнем парите или да намерим решение, не стига че са виновни, че са подписвали такива договори, без да има в тях цени и ескалации и, някак си, произволно се говори колко биха стрували, какви хипотетични работни места и всичко останало са били, не са направили нищо по въпроса.", коментира Борисов.

Преди него вицепремиерът Томислав Дончев, водил предварителните разговори с иранската страна, коментира, че "никой от нас не би допуснал на база ентусиазъм и на база емоции да тръгваме да строим нещо, за което нито знаем откъде ще дойдат парите, нито знаем къде ще продаваме тока".

Всички знаете, че са възможни няколко сценария и при съгласие на руската страна – да се осъществи сделка за препродажба на изработеното оборудване. При появата на инвеститор е напълно възможно да се мисли и за рестарт на проекта, но всичко това са икономически варианти и сценарии, които трябва да бъдат изчистени, трябва да бъдат преговорени и трябва най-сетне да сме убедени кой от тях колко е реалистичен, уточнява Дончев. Той предупреждава, че евентуално размразяване на проекта, както предлага БСП, би блокирало част от преговорите и би лишило правителството от възможността да намери най-доброто възможно решение.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова взима думата, за да припомни причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно – подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и "Атомстройекспорт" Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство. "Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил арбитражът", подчертава Петкова и напомня, че от седем иска съдът е уважил само три, свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.

Борисов на свой ред призовава този спор да не се "вдига" до междудържавно ниво, а да остава на ниво компании- НЕК и "Атомстройекспорт".

 

 

 

 

#правителство #Бойко Борисов #Белене #АЕЦ #реактор #Атомстройекспорт #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »