Депутати от ГЕРБ предлагат нов данък покрай данък "уикенд"

Депутати от ГЕРБ предлагат нов данък покрай данък "уикенд"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ползването на фирмени автомобили, телефони и друга техника за лични нужди да се облага с "плоска" ставка от 10%, вместо върху сумата да се дължат и данък общ доход и осигуровки. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ.

Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо, пишат колегите от "Капитал daily" в днешния брой.

Това на практика е нов ред ред за облагане, свързан с "данък уикенд", след като от началото на годината влязоха в сила неясни текстове за това как компаниите да отчитат ползването на фирмени коли, имоти или телефони за лични цели и да връщат съответната част от ДДС на държавата.

Заради липсата на този обещан още през февруари ред много компании отлагаха декларирането, че фирмени активи се ползват и за лични нужди. По тази причина в бюджета през първите месеци влязоха минимални суми ДДС от този "данък уикенд". Макар да е неизгодно, много фирми през последните месеци директно продадоха луксозните си джипове на собственика или мениджъра, за да избегнат бюрокрацията.

Промените ще бъдат разгледани на заседание на бюджетната комисия в сряда. Данъкът ще е окончателен и подлежи на деклариране и внасяне веднъж годишно – в срок до 31 март на следващата календарна година. Промените ще влязат със задна дата – от 1 януари 2016 г.

В законопроекта е посочено, че работодателят има право на избор. Или да плаща окончателен данък върху разходите по използването на активите (автомобили, недвижими имоти и др.), или на служителя да му бъдат удържани данък общ доход и осигуровки, тъй като разходите се считат за доход в натура за служителя.

"Това е начин, чрез който поне малко да облекчим работодателите, когато фирмените активи се използват и за лични цели", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

При различните видове активи ще се използва различен подход за определяне на данъчната основа по новия данък. При автомобилите ще бъде използвано изминатото разстояние или времето. При недвижимите имоти ще се използва площ или време на използване. При всички останали случаи (например сметки за телефон, интернет, лаптопи и т.н.) компаниите ще могат автоматично да отчитат 20% от разходите за ползване за лични цели.

#телефони #депутати #компании #данък уикенд #работодател #служител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »