206337 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68562| EUR 1.95583| GBP 2.31788|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Правителството прие национална стратегия за киберсигурност

13 юли 2016, сряда / 16:50; Коментари: 0
Send to Kindle
Правителството прие национална стратегия за киберсигурност

Министерският съвет прие Национална стратегия за киберсигурност "Кибер устойчива България 2020", съобщи правителственият пресцентър. Стратегията има три етапа и трябва до 2020 г. да подобри киберсигурността на страната.

Тя предвижда създаването на Съвет по киберустойчивост към Министерския съвет. Той ще е постоянен нещатен консултативен орган и ще има направляващи и стратегически функции. Съветът ще изготвя и обосновава позицията на страната по въпросите на киберсигурността.

Той ще анализира рисковете и ще следи тенденциите в развитието на киберзаплахите. Съветът ще помага и за методите на противодействие, ще внася предложения към Съвета по сигурност. Той ще може да предлага конкретни мерки за изграждането и развитието на човешки, технологичен, финансов, инфраструктурен и организационен компоненти от стратегията.

Съветът ще трябва да изготвя и периодични доклади за състоянието на киберпространството, киберсигурността и оценка на рисковете и постигнатото до момента. Той ще има за задача и да наблюдава изпълнението на проектите от приетата по-рано тази година Пътна карта и план за действие.

Приетата днес стратегия предвижда и избирането на Национален координатор по киберсигурността към Министерския съвет. Той ще ръководи изпълнението на плана за действие по киберсигурността и ще има други задължения в сферата на киберсигурността.

Третият компонент е модел за функциониране на национална система за киберсигурност. Той предвижда непрекъснат мониторинг на киберпространството, което включва "всички сегменти на управление и функциониране на държавата, икономиката и обществото", се казва още в плана на правителството.

Стратегията предвижда набелязването на основните уязвимости в критичните за държавата и обществото комуникационни и информационни системи. Тези уязвимости след това трябва да бъдат отстранени. Тя предвижда и повишаване на нивото на киберсигурност и позиционирането на страната като иноватор в сферата.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: