Танов смята, че делото срещу него е поръчково

Танов смята, че делото срещу него е поръчково
На директора на митниците Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011 г. в София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, срещу когото е повдигнато обвинение за издаване на държавна тайна по непредпазливост, заяви, че делото срещу него е поръчково.

Във вторник Софийски градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Ваньо Танов, предаде БГНЕС.

Самото дело започна с малки препятствия. Оказа се, че директорът на митниците е объркал залата и така делото срещу него закъсня с десетина минути.

После пък имаше малък проблем с техниката. Както се очакваше, прокуратурата поиска глоба за това, че Танов неумишлено е издал класифицирана информация.

Самият Ваньо Танов даде в началото на делото пространни обяснения. В тях той се позова на директива на ЕС и поддържаше тезата, че информацията, която е дал, се отнася до запасите при управление при кризи.

Това е информация, която е публична и ЕК редовно трябва да се информира за това какви запаси поддържат страните членки, ако възникне криза. Класифицирана информация е информацията, която се отнася до военновременните запаси, обясни Танов.

Той бе категоричен обаче, че това, което той е казал в интервюто, не се отнася за тях.

Танов определи като лапсус това, че в интервюто е казал военновременни запаси и посочи, че една е агенцията, която отговаря и за задължителните запаси, и за военновременните.

Директорът на Агенция „Митници“ коментира извън съдебната зала, че делото срещу него е поръчка от засегнатата страна.

Той предполага, че може би „Лукойл“ е засегнатата страна, но отказа да го посочи категорично.

Целта на делото според него, е била той да бъде отстранен, защото ако делото бе образувано за умишлено издаване на класифицирана информация, допускът щеше да му бъде отнет.

От прокуратурата обаче казаха, че е несериозно такова твърдение.

Наблюдаващият обвинител Виолета Тонева посочи, че класифицираната информация, която Танов е изнесъл, е в числото, което той е посочил.

Делото продължава на 5 юли. Тогава трябва да бъдат разпитани вещи лица, които са изготвили експертиза, и председателя на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ Станимир Пеев.

Ваньо Танов възрази срещу разпита на Пеев, тъй като според него той ще вземе страна.

Причината според Танов е тази, че на агенцията е бил съставен акт от митниците за 1.5 млн. лева.

На директора на митниците Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011 г. в София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна. От 3 февруари т.г. той е с мярка за неотклонение „подписка“.

В интервю на 1 септември Ваньо Танов е казал къде се съхраняват военновременните запаси. След сигнал от депутати на „Коалиция за България“ прокуратурата прави проверка. Разследването е приключило и прокурорът преценил, че това е станало по непредпазливост.

На 21 февруари прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

#Коалиция за България #София #Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ #прокурор #Лукойл #ЕК #ЕС #СГС #Софийски градски съд #агенция „Митници“ #Ваньо Танов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници