Почина арабистът Киряк Цонев

Почина арабистът Киряк Цонев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 78 години почина Киряк Цонев - първият арабист в съвременната българска дипломация.

През годините той преминава професионалната стълбица на дипломатическата кариера от стажант до началник на отдел "Арабски страни".
Работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир, бил е посланик в Алжир и Мавритания и първи български консул в Обединените арабски емирства, посетил е всички арабски държави.

Преводач на Тодор Живков по време на срещите му с Муамар Кадафи и Саддам Хюсейн.
Един от хората, които предупреждаваха, че войната в Ирак и военната интервенция в Либия ще имат катастрофални последствия за Европа.

Киряк Цонев беше сред най-големите арабисти в региона. Преподавателската му дейност включваше предметите "Българо-арабски отношения" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Външна политика на арабските страни", както и "Практически арабски" в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Преподавал е също във Варненския свободен университет и Бургаския свободен университет.
Автор е на редица художествени и научноизследователски книги, сред които "Външна политика на арабските държави" и "Имената на българските ханове проговарят".

Преводач на "Приказки от 1001 нощ", която определяше като труда на живота си. "Арабският свят е океан - никой не може да го изпие. "1001 нощ" е най-лесният и приятен начин да плуваме в него", казваше той.

#арабист #Киряк Цонев #почина #Тодор Живков #Саддам Хюсеин #Муамар Кадафи #посланик #посолства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"