Здравният министър ще организира обществените поръчки и във ведомствените болници

Здравният министър ще организира обществените поръчки и във ведомствените болници
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ведомствените болници, които не са под шапката на здравното министерство, вече също ще възлагат обществени поръчки чрез Централния орган за покупки в сектор "Здравеопазване", т.е. чрез здравния министър. Такава промяна в наредбата за централния орган одобри днес кабинетът.

Досега ведомствените болници към Министерския съвет и към министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на правосъдието, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и центровете за спешна медицинска помощ и държавните психиатрични болници, провеждаха търгове самостоятелно или чрез собствените си министерства, но занапред процесът за всички ще се води от здравното министерство. Така се разширява кръгът на централизираното възлагане.

Централният орган за покупки в сектор "Здравеопазване" беше създаден миналото лято и според чл. 1 в постановлението за създаването му, е самият министър на здравеопазването. Задълженията му в тази роля са да провежда процедури за сключване на рамкови споразумения и договори за възлагане на обществени поръчки за държавните болници, на които здравният министър е принципал, а сега вече - и на останалите ведомства.

Според съобщението на правителствената пресслужба включването на тези лечебни заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до икономии на време, на административен и финансов ресурс, както и до намаляване на цените на закупуваните за тях лекарствени продукти.

#Петър Москов #ведомствени болници #Здравно министерство #лекарства #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »