Музеят на Ван Гог в Амстердам включи в експозицията си и оръжието на самоубийството му

Музеят на Ван Гог в Амстердам включи в експозицията си и оръжието на самоубийството му
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Прочутият музей на Винсент ван Гог в Амстердам откри нова експозиция, посветена на изпълнените с психически страдания последни 18 месеца от живота на твореца, преди да се застреля. Сбирката включва и предполагаемото оръжие, с което Ван Гог слага край на живота си.

Озаглавена „На ръба на лудостта”, експозицията се опитва да отговори на въпроси като това защо Ван Гог си отрязва ухото и какво точно е било заболяването му, което го довежда до смъртта му на 37-годишна възраст в Овер сюр Оаз във Франция.

Един от най-интересните експонати е револвер малък калибър, който е силно ръждясал. Той е част от частна колекция и е показан за пръв път. Винсент ван Гог се застрелва на 27 юли 1890 година и успява да се добере до страноприемницата, където е отседнал, преди да издъхне от раните си 30 часа по-късно. Тогава оръжието на самоубийството не е открито.

Около 1960 година фермер от Овер открива ръждясалия джобен револвер докато работи на полето, където Ван Гог се е застрелял. Степента на корозия сочи, револверът е престоял в земята 50-60 години, се казва в съобщение на музея „Ван Гог”.

Ограничената огнева мощ на револвера обяснява защо изстреляният от близко разстояние куршум се е отклонил, улучвайки реброто на Ван Гог.

Експозицията „На ръба на лудостта” показва, че изкуството на Ван Гог „не би трябвало да се разглежда като резултат от болестта му, а като нещо, избуяло въпреки това””, се казва в съобщението на музея.


#Ван Гог #музей #Амстердам #самоубийство #експонати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници