Полското правителство намалява пенсиите на бивши агенти на комунистическото разузнаване

Полското правителство намалява пенсиите на бивши агенти на комунистическото разузнаване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полското правителство оповести план за свиване на пенсиите на десетки хиляди агенти на комунистическите тайни служби, водено от „чувство за справедливост”. Законопроектът предвижда досегашните относително високи пенсии тази група възрастни поляци да бъдат сведени до средната за страната пенсия, която се равнява на около 400 евро.

„Желаем общественото чувство за справедливост да спечели. Няма подкрепа сред хората офицерите от репресивната тайна полиция да получават такива суми за това, че са задушавали свободата и независимостта на страната ни”, каза вътрешният министър Мариуш Блашчак.

Полските тайни служби бяха ненавиждани и всяваха страх заради политическото им насилие и бруталност. Тайната полиция отвлече, изтезава и уби свещеника дисидент Йежи Попелушко, който беше ключова фигура в полското антикомунистическо движение „Солидарност”.

Законопроектът още не е внесен за обсъждане в парламента, но по всяка вероятност ще бъде одобрен, защото управляващата партия „Право и справедливост” има пълно мнозинство. Намаляването на пенсиите на бившите агенти се очаква да налее в хазната над 30 милиона евро за година.


#Полша #разузнаване #агенти #законопроект #Мариуш Блашчак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай