Голяма част от европейците смятат, че бежанците увеличават вероятността от тероризъм

Голяма част от европейците смятат, че бежанците увеличават вероятността от тероризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бежанската криза в Европа и заплахата от тероризъм са в голяма степен свързани в съзнанието на много хора на континента, сочат резултатите от проучване на Изследователския център „Пю“, цитирани от БГНЕС.

Организацията проведе допитване до 11 000 души през май и юни в десет европейски страни – Унгария, Полша, Холандия, Германия, Италия, Швеция, Гърция, Великобритания, Франция и Испания – повечето от които са в епицентъра на бежанската криза, когато тя беше в своя апогей през лятото на миналата година. Гърция и Италия продължават да са първите места, откъдето повечето бежанци и мигранти от Близкия изток и Африка влизат в Европа.

В осем от страните, изследвани от „Пю“, над 50% от участниците в проучването са убедени, че преселването на бежанци в техните държави ще увеличи вероятността от тероризъм. Това усещане е най-силно в Унгария, където 76% от хората са убедени, че тероризмът ще нарасне с прилива на бежанци. Миналата година страната издигна 160-километрова ограда с бодлива тел за обезкуражаване на бежанците да влизат на нейната територия, която се намира по мигрантския път към Северна Европа.

Над 80% от анкетираните в Унгария са на мнение, че „бежанците са бреме за нашата страна, защото те взимат нашите работни места и социални придобивки“. Това мнение се споделя от 46% от хората във Великобритания и 72% от гърците. Най-малко – 32% са на това мнение в Германия, която прие най-много от търсещите убежище през 2015 г.
Проучването е било проведено преди референдума от 24 юни за „Брекзит“ и преди атентатите от 28 юни срещу истанбулското летище „Ататюрк“, при които загинаха 44 души.

Проучването също така сочи широко разпространени негативни чувства към мюсюлманите в Европа, особено в южните и източните части на континента. Над 60% от запитаните в Унгария, Италия, Полша и Гърция казват, че те не гледат благосклонно на мюсюлманите. Негативната позиция към мюсюлманите се е засилила миналата година във Великобритания, в Испания и Италия. Тя преобладава сред по-възрастните, по-слабо образованите и идентифициращите се като консерватори.

В същото време под половината от анкетираните в проучените страни са на мнение, че по-голяма част или много от мюсюлманите в техните страни подкрепят екстремистки организации като Ислямска държава (ИД).
На ромските мигранти също се гледа неблагоприятно - в много случаи дори по-лошо, отколкото на мюсюлмани. Средно 48% от анкетираните имат негативно отношение към ромите. От 2015 г. отрицателни възгледи към ромите са се увеличили в Испания, Великобритания и Германия.

#мигранти #бежанци #роми #Унгария #Пю Рисърч Сентър #ограда #бодлива тел #Северна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »