Близнашки: Референдумите разбиват Конституцията

Близнашки: Референдумите разбиват Конституцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лансираните напоследък референдуми целят да разбият Конституцията, отсече конституционалистът проф. Георги Близнашки.

Не може да има референдум, с който да бъдем задължени да ходим със зелени гащи. Тази идеология на радикалната демокрация е недопустима в конституционния и правов ред в България, категоричен беше бившият служебен премиер по бТВ по повод 25-годишнина от приемането на основния ни закон. Конституцията е най-високото интелектуално постижение в политиката ни. Именно поради тази причина тя трябва да се защитава, смята професорът.

Близнашки коментира, че онези, които се обявяват за свикване на Велико народно събрание имат скрит мотив, а именно – президентска република. Те били водени от убеждението, че един силен човек може да въведе ред.

Изключителната ефективност на Конституцията ни била най-голямото доказателство за предимствата й. По думите на професора по конституционно право тя не бива да се отхвърля с лека ръка, тъй като е жизнеспособна.

Всички политически кризи били намерили решение в нейните рамки.

Близнашки обясни също защо в Конституцията няма дефиниция за етническа партия.

Причината е, че етносът и религията били предмодерни фактори, характерни за предходна епоха. Идеята била да не се допусне да се използват етносът и религията за политически цели.

Близнашки смята, че заслужава поздравления за компетентната позиция съдията, който е отказал да регистрира партията на Лютви Местан.

Той е категоричен, че не може да си позволиш да обикаляш страната заедно с турския посланик и да използваш демонстративно турски език. Освен това прекалено често във вътрешните ни работи се намесвали чужди посланици.

 

#референдум #Конституция #Георги Близнашки #демокрация #ДОСТ #съдия #посланици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »