И пощите ще издават европейски здравни карти

И пощите ще издават европейски здравни карти
„Български пощи“ въведе нова услуга, чрез която могат да се подават заявления и да се получава Европейска здравноосигурителна карта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Български пощи“ въведе нова услуга, чрез която могат да се подават заявления и да се получава Европейска здравноосигурителна карта, съобщиха от пресслужбата на пощите.

Всеки гражданин с непрекъснати здравноосигурителни права има право на издаване на безплатна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

Това е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава – членка на ЕС, здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ – според законодателството на съответната държава.

Новата услуга на „Български пощи“ ще се предлага в 300 пощенски станции в цялата страна, като техният брой ще нараства, съобщава БГНЕС.

Актуален списък на пощенските станции ще има на сайта на „Български пощи“.

Подаването на заявления се осъществява по местоживеене. Гражданите имат право да подават заявления лично или чрез нотариално упълномощено лице само в областта, в която са регистрирани на постоянен адрес.

Подаването на заявление и получаването на готовата карта се извършва в една и съща пощенска станция.

#Български пощи #заявления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"