Стотици убити в резултат на труса в Турция

Стотици убити в резултат на труса в Турция
Жители на турския град Ван са се събрали на мястото, където рухна осеметажна сграда в резултат на силното земетресение в неделя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 1000 души са загубили живота си в резултат на разрушителното земетресение в източния турски град Ван и едноименната провинция в неделя, според турската обсерватория „Кандълъ“.

Турският вицепремиер Бешир Аталай заяви пред репортери, че около 10 сгради са се срутили в град Ван, както и около 25–30 сгради в близката област Ерчис, предаде CNN Turk, цитирана от Ройтерс и БГНЕС.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи извънредно посещение в пострадалите райони по-късно в неделя.

Вторичен трус с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер удари Източна Турция следобед след земетресението със сила 7.6 по-рано днес.

В резултат на силното земетресение в турския град Ван се е срутила 8-етажна кооперация, под руините има хора, съобщи кметът на града пред телевизия НТВ, цитирана от АФП.

В провинция Ван в Източна Турция цари паника в резултат на трусовете, хората са излезли на улиците и не искат да се прибират по домовете си.

Данните за магнитуда на първия трус се разминават, като според Американския геоложки институт той е бил 7.6 по скалата на Рихтер, докато турската обсерватория „Кандълъ" съобщава за магнитуд от 6.6.

Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 94.5 км, на 35 км от град Ван, близо до границата с Иран.

Трусът е станал в 10:41 българско и местно време. Вторичният трус е бил около 13.00 ч.

Турция е разположена в силно земетръсна зона. Трус в Измит със сила от 7.4 през 1999 г. взе 18 000 жертви в южната съседка на България.

През 1941 г. земетресение от 5.9 по скалата на Рихтер в района на Ван-Ерджиш в Източна Турция отне 192 живота.

#епицентър #Иран #Ван #Турция #земетресение #разрушения #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"