На фона на продължаваща дефлация горивата и транспортът поскъпват през юни

На фона на продължаваща дефлация горивата и транспортът поскъпват през юни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Индексът на потребителските цени за юни 2016 г. спрямо май 2016 г. е 99.9%, т.е. за месеца е отчетена дефлация от 0.1%. За последните 12 месеца също има дефлация, стойността на показателя е 1.3%, съобщи Националният статистически институт.

На месечна основа индексът не е постигал положителна стойност от март 2015 г. като през предходните два месеца инфлацията беше нулева. На годишна основа дефлацията се проявява пети месец поред като пикът на обезценяването беше през април - с 2.2% годишно.

Спрямо май храните и безалкохолните напитки са поевтинели с 1.1%, а облеклото и обувките - с 0.6%. Без промяна са цените в здравеопазването, съобщенията и образованието, а са поскъпнали алкохолът и цигарите - с 0.1%, жилищата и режийните разноски - с 0.1%, транспортът - с 1.7%, развлеченията и културните мероприятия - с 0.2% и услугите в хотелите и ресторантите - с 0.8%.

От храните с двуцифрен процент поевтиняват сезонните плодове и зеленчуци, между които череши и ягоди, домати, краставици, зеле, пипер, картофи.

Най-значително поскъпват цитрусовите и южните плодове - със 7 на сто, а от основните храни свинското месо
- с 3.2%, зрял боб и леща - съответно с 1.4 и 1.9%, захар - с 1.7%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.8%, минерална вода - с 1.4%, газирани напитки - с 1.7%.

От нехранителните стоки най-съществено поевтиняват международните полети - с 9.6%, газът за битови нужди - с 1.3%, метанът за автомобили - с 1.3%, книгите - с 1.2%.

В същото време дизелово гориво поскъпва с 5.5% спрямо май, автомобилните бензини А95Н и А98Н - съответно с 3.9 и 4.1%, газът пропан-бутан за автомобили - с 0.9%, бойлери - с 1.9%, туристическите пакети - с 1.7%, услуги по краткосрочно настаняване - със 7.7%. След като Столичната община увеличи цената на единичния билет за пътуване в София с 60% от 1 юни, средното за страната поскъпване на градският транспорт с метро и трамвай според НСИ е с 15.0%, а на градския автотранспорт - с 0.4%.

През юни 2016 г. цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги са намалели с по 0.1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

#индекс на потребителските цени #Национален статистически институт #дефлация #горива #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"