Дьо Кабан скандален и на изпроводяк: Кабинетът Орешарски оскърбил Франция

Дьо Кабан скандален и на изпроводяк: Кабинетът Орешарски оскърбил Франция
Снимка: Пресцентър на президенството
A A+ A++ A

И на изпроводяк френският посланик Ксавие дьо Кабан успя да скандализира с намеса във вътрешната политика на страната, като отправи критика към предишното правителство. Той нарече "борец срещу олигархията" президента Росен Плевнелиев.

Посланикът продължи и с други скандални констатации, като обяви още Плевнелиев за единствения президент на България, от много години насам, който бил твърд привърженик на ЕС. За френския дипломат било "шанс през тези три години българският президент да е убеден европеец, нещо, което не се бе случвало от доста време", с което пък засегна предишните ни държавни глави, че не са били убедени привърженици ЕС.

Росен Плевнелиев пък го дари с най-високото отличие, орден "Стара планина", първа степен, по случай приноса му и за финала на мандата му. И му благодари за неговия "дългогодишен принос в подкрепа на активното гражданско общество в България".

Кабан отново демонстрира своята политическа пристрастност и подкрепа на протестърите.

"По времето на вашия мандат Вие ни показахте как български ръководител може да има волята да се противопостави на олигарсите. Само Вие и десетки хиляди българи се противопоставихте на назначаването на олигарх начело на службите за вътрешна сигурност. Моят предшественик понесе удари за подкрепата, която публично ви засвидетелства. Отказан му бе орденът, който ми връчвате днес. Вие направихте това оскърбление към моята страна да бъде поправено. Моето правителство е признателно за това".

С тези думи на развален български Ксавие дьо Кабан се върна във времето на протестите срещу правителството на БСП и ДПС, и назначението на Делян Пеевски, наду цифрите на протестиращите десетократно и напомни за участта на предишния френски посланик - Филип Отие.

Въпросният дипломат застана открито с декларация зад протестите срещу българското правителство през есента на 2013 г. Това бе и един от мотивите Външно министерство, тогава оглавявано от Кристиан Вигенин, да откаже да го предложи за орден "Стара планина" на финала на мандата му. Това Кабан окачестви като обида, която днес била поправена.

Французинът изтъкна и борбата на Плевнелиев срещу съдебната система.

На финала на речта си Ксавие дьо Кабан си поиска и българско гражданство и напомни, че "откъдето е жената, оттам е и родата".

Да му ръкопляскат дойдоха верните му съмишленици, прегърнали за свой пътеводен лозунг неговото изказване за "гнилите ябълки" в съдебната ни система.

Наред със съпругата и тъщата на дьо Кабан, които са българки, на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха бившият правосъден министър Христо Иванов и шефът на ВКС Лозан Панов, чиито сбирки французинът не пропускаше по време на мандата си.

Никой от останалите трима дипломати, които също получиха ордени "Стара планина", първа степен, защото си заминават от България, не си позволи да дава оценки на българската вътрешна политика.

Това не направиха нито унгарският посланик, нито белгийската посланичка, нито японският пръв дипломат. Всички благодариха за отличията, за взаимната работа и признаха, че отнасят България в сърцето си. Унгарският посланик Клейн, на чист български, разкри пред аудиторията, че майка му и баба му са били българки.

"Аз представлявах родината ми в родината на майка ми!", каза Андраш Клейн. Развълнуван, той призна, че сега вече малко по-достойно ще застане пред паметта на майка си и баба си.

"Те бяха две жени, които ме научиха на любов към България", разказа дипломатът от Будапеща.

"България е популярна сред японците с три неща - киселото мляко, Котоошу и розите", обобщи японският посланик Такаши Коидзуми, който е българист и е прекарал три мандата у нас, или цели 12 години.

Той е съдействал и за изпращането на 50 студенти да учат в Япония тази година.

"Аз и семейството ми ще продължим да бъдем посланици за България", обеща белгийската посланичка Аник ван Калстер, която обяви, че много повече белгийски туристи са започнали да идват у нас и със сигурност щели да се завърнат и занапред.

Плевнелиев пък призова четиримата дипломати да останат верни приятели на страната ни и занапред.



#Ксавие дьо Кабан #посланик #кабинет Орешарски #Росен Плевнелиев #орден #Стара планина #протестъри #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »