Кървав ад в Южен Судан: Над 300 души са били избити за 3 дни

Кървав ад в Южен Судан: Над 300 души са били избити за 3 дни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По всичко личи, че гражданската война между поддръжниците на президента и бойците на опозицията в Южен Судан е подновена след близо едногодишен мир.

В столицата Джуба от три дни улиците са превърнати в реки от кръв заради непрестанните престрелки и експлозии. Над 300 души са загубили живота си от петък насам. Съветът за сигурност към ООН предупреди за тежката ситуация в страната и призова за край на кръвопролитията. Стана ясно, че представителства на ООН също са мишена на тежко въоръжените войници, които сеят хаос по улиците.

Двама представители на ООН от Китай са сред загиналите в Джума. Няколко други миротворци са били ранени, а при престрелките са пострадали и десетки цивилни граждани.

Президентът Салва Киир и вицепрезидентът Риек Мачар са влезли в нов конфликт, който изглежда ще поднови гражданската война от 2013 г., която продължи две години. Войната се води между две от големите етнически групи в Южен Судан - Динка, водени от Киир и Нуер, предвождани от Мачар.

Заради насилието в столицата много полети са били отклонени или отменени. Жителите на града са принудени да се барикадират по домовете си, а много от чужденците, дошли на хуманитарни мисии, също са потърсили убежище.

Очевидец разказа пред AP как танк на правителствените сили е стрелял директно по въоръжени служители на ООН от Китай. Най-малко 67 души са ранени, а 8 души, работещи в ООН в Южен Судан са загинали.

По време на гражданската война от 2013 до 2015 година в страната бяха убити хиляди хора, а над 2 милиона са бежанците, които търсят дом в съседните африкански държави или решават да потърсят нов живот в Европа.

 

 

#Судан #Джуба #кръв #улици #реки #насилие #ООН #Китай #миротворци #престрелки #президент #Салва Киир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"