Горанов предложи на Иран да сме плацдарм към ЕС

Горанов предложи на Иран да сме плацдарм към ЕС
Министерски съвет
A A+ A++ A

Република България и Ислямска република Иран ще работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами.

За това се разбраха министърът на финансите Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния на среща в културно-историческия комплекс „Саадабад“ в Техеран.

Иранският икономически и финансов министър Али Тайебния постави въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело, с акцент върху активизиране на междубанковите контакти. По думите на Тайебния, това ще улесни търговските взаимоотношения между двете държави и ще даде импулс за цялостно развитие на икономическите им връзки.

Българският финансов министър Владислав Горанов посочи, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Бойко Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна.

„България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото след отпадането на икономическите санкции, пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на Европейския съюз“, заяви Владислав Горанов. По думите му, двете страни вече са поставили добро начало на реактивизиране на икономическите си отношения, изразяваща се в обмяна на информация и ноу-хау.

Горанов изрази задоволството си от доброто ниво на българо-иранските отношения в областта на митническото сътрудничество и борбата с митническите и данъчните престъпления.

Двамата финансови министри се обединиха около добрия ефект, който би имало подписването на междуправителствена спогодба за взаимна административна помощ за правилното прилагане на митническото законодателство и за предотвратяване, разследване и борба с митническите нарушения.



#Владислав Горанов #Иран #измами #митници #Техеран #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »