Конкурентката на Мей се оттегли от надпреварата за премиер на Великобритания

Конкурентката на Мей се оттегли от надпреварата за премиер на Великобритания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Андреа Ледсъм, един от двамата останали претенденти за наследник на Дейвид Камерън като лидер на консерваторите и премиер на Великобритания, обяви, че се оттегля от надпреварата, предаде "Гардиън". Това означава, че единствен кандидат остава вътрешният министър Тереза Мей.

Ледсъм заяви, че няма достатъчно подкрепа в партията, за да поведе страната. "Тереза Мей има подкрепата на 60% от парламентарната група. За мен щеше да е чест да ръководя страната, но имам доверието едва на 25 на сто от депутатите. Това не е достатъчно, за да се формира силно правителство. В интерес на страната ни е да има силен премиер възможно най-бързо", обясни Ледсъм и допълни, че подкрепя напълно Мей за нов министър-председател.

Зам.-министърът на енергетиката поясни, че според нея е нежелателно кампанията за нов лидер на консерваторите и премиер на Великобритания да продължи 9 седмици (по план партийните членове трябваше да изберат нов министър-председател на 9 септември). Според нея страната има нужда от силно правителство възможно най-бързо. "След излизането ни от ЕС ни чака светло бъдеще", поясни Ледсъм.

Оттеглянето на Ледсъм поставя въпрос дали Тереза Мей автоматично ще бъде избрана за премиер и кога ще се случи това. След няколко минути трябва да започне пресконференция на Консервативната партия, на която тези въпроси да бъдат изяснени. Възможно е и партията да реши да издигне друг кандидат – най-вероятно отпадналия Майкъл Гоув - и все пак да има избори между двама претенденти.

Името на Ледсъм доскоро бе малко познато дори във Великобритания. Тя е с 25 години опит в банковия сектор, на 46 години стана депутат през 2010 г. и е известна най-вече в правителствените среди и парламента. През април 2014 г. в предишното правителство на Камерън тя бе назначена за секретар по икономическите въпроси към финансовото министерство. След изборната победа от май 2015 г. и началото на самостоятелното управление на торите тя се премести като зам.-министър в Министерството на енергетиката.

#Тереза Мей #Дейвид Камерън #Великобритания #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"