Втори референдум или промяна на статута - Гибралтар търси начини да остане в Евросъюза

Втори референдум или промяна на статута - Гибралтар търси начини да остане в Евросъюза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гибралтар търси начини да остане в Европейския съюз – или чрез втори референдум, или чрез промяна на статута си като британска задморска територия, пише в. "Файненшъл таймс".

Евентуалното второ допитване според премиера на Гибралтар Фабиан Пикардо трябва да бъде проведено, след като Брюксел и Лондон се споразумеят за условията за напускане.

Гласоподавателите трябва да имат шанс да решат искат ли да останат в ЕС, след като бъдат наясно какви ще бъдат последствията, посочва той и допълва: "Някои хора, които гласуваха за оставане, може да решат, че сделката за излизане е трябвало да бъде съвсем различна."

Друга опция е и модел, обратен на този на Гренландия. При тази ситуация териториите на Обединеното кралство ще бъдат предефинирани така, че Шотландия, Гибралтар и евентуално Северна Ирландия да останат част от ЕС, а Англия и Уелс да бъдат свободни да напускат. През 1985 г. с подобно решение в обратната посока ЕС позволи на Гренландия, която е датска територия, да излезе от съюза.

"Ужасно прост план с ужасно сложни детайли. Но е възможност", казва Пикардо. Над 95% от 30 000 население на Гибралтар гласува против Брекзит и разделението разпали стремежите на Испания да присъедини малката територия. Външният министър на Мадрид Хосе–Мануел Гарсия-Маргайо призова Великобритания да приеме "споделен суверенитет" върху полуострова.

Премиерът Пикардо обаче отхвърли категорично тази възможност и призова испанските политици "да не си хабят дъха" да говорят на тази тема.

#Гибралтар #Европейски съюз #Великобритания #референдум #Брюксел #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"