България намалява вноса със 7% до май

България намалява вноса със 7% до май
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между януари и май 2016 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 17.744 млрд. лв. или с 3.5% по-малко, отколкото през същия период на 2015 г. Спадът на вноса е със 7%, а стойността му е 19.569 млрд. лв., съобщи Националният статистически институт.

Износът за трети страни намалява с 15.4% за петмесечието до 5.753 млрд. лв. Половината от българския износ е за Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия. Най-голям спад статистиците отчитат в стоковата група на напитките и тютюна - с близо 40 на сто.

Вносът от държавите извън ЕС се свива със 17.4% до 6.417 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

От данните за търговията с ЕС, които са за първите четири месеца на годината, се вижда, че българският износ нараства, а вносът се свива.

Между януари и април България е изнесла в държави от ЕС стоки за 9.595 млрд. лв. или с 3.3% повече, отколкото през същия месец на 2015 г. Близо 70% от износа е за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Холандия.

 

#Национален статистически институт #внос #стоки #стойност #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"