Загадъчни разкрития за библейския народ на Голиат

Загадъчни разкрития за библейския народ на Голиат
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кости от гробище може би ще разкрият тайните на библейския народ на гиганта Голиат, след проведените разкопки в Ашкелон,, в южната част на Израел, предадоха световните агенции.

Загадъчното племе на филистимците изчезна преди повече от две хилядолетия и половина и зад себе си остави много артефакти, но почти никакъв биологичен материал. С откритото гробище в библейския град Ашкелон с на 200 погребения тази празнина вече ще бъде запълнена. Сега археолозите от Харвардския и Бостънския университет ще могат да узнаят много повече за погребалните ритуали на филистимците и за начина им на живот.Това е първото открито гробище на този мореплавателски народ.

Изследователите провеждат ДНК тестове и радиовъглероден анализ на находките. Те ще помогнат да се изясни кои са били сънародниците на Голиат. Дали са дошли от Микена, както свидетелстват техните грънчарски изделия, украсени в черно и червено? Или са местно племе, дошло от пустинята или планините.

"Това, което е сигурно, е че те са били чужденци в този семитски регион, който се разпростира от крайбрежието на ивицата Газа до Тел Авив. Живели са по тези места между 1200 и 600-та година пр.Хр.", изтъква Даниъл Мастър от Харвардския университет.

Филистимците са били горди мореплаватели и търговци. Те говорели индоевропейски език, не са практивували обрязване, и са консумирали свинско и кучешко месо. В историята те се прочуват чрез Библията с отрицателния си образ, изграден от техните врагове - израилтянит

#разкопки #разкрития #народ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"