Петкова: Не изключваме нито един вариант за "Белене". Документите показват кой какво е направил и какво не е направил в енергетиката

Петкова: Не изключваме нито един вариант за "Белене". Документите показват кой какво е направил и какво не е направил в енергетиката
БГНЕС
A A+ A++ A

При посещението  на представители на БЕХ и НЕК Япония не са подписвани никакви договори, надявам се това стана кристално ясно. Това заяви на специален брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, свикан извънредно след твърдения на АБВ и Гергьовден за пропуски в политиката на енергийното министерство.

На брифинг преди това зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че без отговор от страна на енергийното министерство са останали серия от въпроси. Зам.-предеседателят на АБВ посочи, че въпросите са свързани с протоколи, състав на делегация, водени преговори, има ли започнати процедури по пряко договаряне или организиране и провеждане на обществена поръчка, по смисъла на закона, във връзка с рехабилитацията на турбина - 2 в „Марица-Изток“, на работата в ПАВЕЦ „Чаира“, както и сключено ли е споразумение под каквато и да е форма между „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ и Уестингхаус.

Визитата е била по покана на компанията Тошиба и на базата на сключен Меморандум между Българския енергиен холдинг и компанията японската корпорация. По повод заведените от EVN и „Енергопро“ арбитражни дела срещу страната ни министър Петкова обясни, че тези арбитражи са заведени през лятото на 2013 г. и те са по повод ценови решения на бившата Държавна комисия по енергийното и водно регулиране (ДКЕВР). "Тези арбитражи, тъй като са срещу българската държава, се водят от Министерство на финансите", поясни министърът.

Искам да поканя всички политически партии, които имат експертиза в тази област, да обединим усилията си и наистина да търсим едно разумно и прагматично решение за излизане от тази ситуация, коментира Петкова по повод милионите, които трябва да се платят по арбитража за АЕЦ „Белене“.

Смятам, че не е редно да се връщаме назад - кой е спрял проекта, защо го е спрял, кой е виновен, заяви тя. Министерство на енергетиката, правителството и БЕХ не са спрели да работят по различни варианти във връзка с решението на арбитража, заяви енергийният министър и подчерта, че от страна на правителството е налице ясна воля да бъде защитен националният интерес.

„Ако трябва да се върнем назад, документите са налице, те показват кой какво е правил през годините и кой какво не е направил, за да се стигне до днешното решение на арбитража“, заяви Петкова.

„Националната електрическа компания е била защитена адекватно от правна гледна точка. Арбитражният съд в Женева призна иска на руската компания "Атомстройекспорт", свързан със заплащането на реално произведеното оборудване, предназначено за изграждане на атомна централа "Белене", каза министър Петкова. По нейни думи арбитражният съд е решил НЕК ЕАД да плати 535 млн. евро от предявените седем иска от "Атомстройекспорт" на обща стойност от около 1,2 млрд. евро.

„Исковете, които касаят претенции по отношение на ескалация на цената, претенции за неустойки и пропуснати ползи, за разходи, направени извън предмета договора и за разходи за демобилизация, са отхвърлени от арбитража", допълни енергийният министър. По отношение на хонорарите на адвокатите по делото, Петкова обясни, че техният размер се пресмята на база на изработените часове, определени в рамковото споразумение между Министерството на финансите и правната кантора White and case, определена за процесуален представител на страната ни при арбитражни дела. Министър Петкова подчерта още, че размерът на дължимите лихви по проекта АЕЦ „Белене“ е съгласно законоустановения лихвен процент у нас.

Във връзка с проекта „Южен поток“ и с твърденията на АБВ, че през последните 6 месеца българското правителство не е направило нищо, министър Петкова припомни кога, как и защо е спрян проектът „Южен поток“. По думите й проектът е спрян на 3 юни 2014 г. по решение на ЕК със стартирала наказателна процедура за груби нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки. Не правителството на ГЕРБ не е спазило законовите процедури, заяви Петкова и допълни, че правителството не е престанало да работи за диверсификация на източниците на природен газ като подчерта, че концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България е бил на настоящия кабинет, подчерта министърът.

По отношение на политиката в сектор „Енергетика“ ние имахме много добри и конструктивни отношения с АБВ, каза тя и посочи, че човекът, който в АБВ и в парламентарната им група е с най-голяма експертиза в тази област е Кирил Цочев. С този човек сме работили прекрасно, той има много сериозен принос и в промените в законодателството, които направихме през миналата година, заяви Петкова. Според нея е странно защо се е получила тази атака срещу сектора, при положение, че са имали добри отношения.

По време на брифинг днес Румен Петков заяви, че Министерството на енергетиката показва политическо и административно нежелание да отговаря на въпроси. „Това ни кара да считаме, че там има два фактора, които трябва да бъдат отчетени от премиера и да се направят промени. Първият е свързан с политическо нежелание или с управленска немощ, а вторият - с липсата на административен потенциал. Ако премиерът толерира нарушаването на достъпа до обществена информация, това не е добре”, каза Петков.

„През месец юни бяха депозирани четири заявления по реда на Закона за достъп до обществена информация от г-н Румен Петков и г-н Драгомир Стефанов. На всички тях Министерството на енергетиката е предоставило исканата информация“, каза министър Петкова. Тя уточни, че МЕ е поискало информация по законоустановения ред от трети лица, заради което е бил удължен срокът за отговор. По думите на Петкова след като бъдат платени таксите, регламентирани в ЗДОИ, информацията може да бъде получена на хартиен носител в енергийното ведомство.

Не става дума за 550 млн. евро по делото с АЕЦ ”Белене”, а за към 800 млн. евро, които трябва да платим по иска. 167 хил. евро на ден ще трябва да заплащаме след като ни е връчена присъдата, т.е. от средата на този месец тръгва тази сметка, припомни той. Тук е въпрос на национален интерес СГС да приключи процедурата, за да се тръгне към ефективно за държавата решение, подчерта Петков. Това ще покаже дали правителството може да взема адекватни решения в национален интерес, на фона на последните разкрития на Уикилийкс по темата. Трябва да има публична процедура по проблема, пред очите на всички, с кураж да задържим позициите си на ядрена сила, смята Петков.А прокуратурата да види кой какви вини има при строителството и при спирането на проекта, добави той.

#енергетика #"Белене" #Теменужка Петкова #АБВ #Румен Петков #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"