Г 20 ще бори протекционизма

Г 20 ще бори протекционизма
БГНЕС
A A+ A++ A

Най-развитите икономики в света Г 20 ще работят за ускоряване на намиращата се в застой световна търговия въпреки растящия протекционизъм, опасенията от свръхкапацитет и несигурността след Btexit, заявиха министрите на търговията на Г 20 на среща в Шанхай.

„Глобалното възстановяване продължава, но все още е неравномерно и не отговаря на амбициите ни за силен, устойчив и балансиран растеж. Продължават да съществуват рискови недостатъци и слаби места ", гласи общо изявление на търговските министри, добавяйки, че търговията трябва да остане "важен двигател" за стимулиране на растежа на световната икономика.

Страните от Г 20, на които се падат 85% от световната търговия, отчитат, че протекционизмът се увеличава след финансовата криза, и казват, че новите търговски ограничения в групата са достигнали най-високо месечно равнище на регистрация, откакто Световната търговска организация започна наблюдение на процеса през 2009 г.

„Отбелязваме със загриженост, че въпреки нееднократния призив на Г 20, наличността от ограничителни мерки, засягащи търговията със стоки и услуги, продължава да се покачва, "се казва в изявлението. Министрите обещаха да се противопоставят на търговския протекционизъм и повториха обещанието да не бъдат добавяни нови защитни мерки до 2018 г.. Очаква се световният пазар да нарасне с 2,8% през 2016 г., съобщиха от СТО през април.

#Г 20 #СТО #протекционизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници